Az újonnan kinőtt fogacskákat a babák gyakran az anyjukon próbálják ki. Egyes babák hónapokig, vagy évekig szopnak a legkisebb csippentés nélkül, néhányan egyszer-kétszer harapnak, megint mások kitartóan és rendszeresen harapnak.

A baba nem téged próbál bántani – egyszerűen csak nem érti még, hogy fájdalmat okoz neked. Akár az a megalapozatlan tanács is elhangozhat, hogy „abba kell hagyni a szoptatást, most, hogy kinőtt a baba foga”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két évig vagy tovább tartó szoptatást javasol, tehát nem érdemes elsietni az elválasztást csak azért, mert a babának kinőtt a foga –elvégre „tejfogakról” beszélünk!

Ám a harapás okozta fájdalom, vagy az újabb harapástól való félelem valóban a kényelmes, nyugodt szoptatás útjába állhat, úgyhogy azért fontos foglalkozni a harapással, hogy te és a babád nyugodtan folytathassátok a szoptatást.

Miért harapott meg?
Nehéz megmondani, hogy első alkalommal miért harap a baba, hiszen nem tudja elmondani nekünk, mi történt, viszont vannak olyan helyzetek, amelyekben az anyák gyakran tapasztalják, hogy harap a baba.

Fogzás
Amikor a baba foga jön, bármit megharap, amit meg tud fogni, hogy könnyítsen az állkapcsán és az ínyén érezhető fájdalmon – sajnos az anya mellét vagy mellbimbóját is beleértve.

Sok anya azt figyelte meg, hogy a harapás valószínűbb, amikor a fog még nem tört át az ínyen, mint amikor már kibújt –ugyanakkor a vadonatúj fogacska nagyon éles is lehet, úgy is felsértheti a mellet, ha a baba nem szorít vele.

A baba megfázott, vagy bedugult az orra
Ha a babának be van dugulva az orra, nagyon nehezen tud szoptatás alatt hatékonyan a mellre tapadni és nyugodtan lélegezni. A sorozatos mellretételi próbálkozások vagy a sikertelen mellretapadás miatti frusztrációjában haraphat.

A baba az anya figyelmére vágyik
A szoptatás azon ritka alkalmak egyike lehet a kisbabás időszakban, amikor nemcsak a babára figyelsz, hanem mondjuk üzenetet írsz a barátaidnak, könyvet olvasol, vagy az interneten vásárolsz.
Úgy tűnik, hogy a pici baba nem veszi észre, ha a figyelmed másfelé kalandozik (habár azt nagyon élvezi, amikor őt nézed és beszélsz hozzá), de a néhány hónapos, vagy nagyobb babák felfedezhetik, hogy egy gyors harapás milyen hatékony módja a figyelmed felkeltésének: a telefonodból vagy a könyvedből felnézve egyszerre csak őt nézed és beszélsz hozzá, még ha mérges kifejezés ül is az arcodon.
Valami elvonja a baba figyelmét szoptatás alatt
Talán hangos környezetben szoptatsz, talán egy idősebb testvér is valami érdekeset csinál a háttérben. Az első hónapokban a szopó kisbaba megfeledkezik a külvilágról, de ahogy növekszik, egyre inkább érdekli, hogy mi zajlik körülötte szoptatás alatt is. Van rá esély, hogy a melleddel a szájában dönt úgy, hogy megfordul és szemügyre veszi a figyelmét felkeltő eseményt. Aúúú!

A baba az ok-okozati viszonyokkal kísérletezik
Amint a baba képes a saját karját és lábát kontrollálni, próbál a tárgyakért nyúlni és kapcsolatba kerülni a külvilággal. Egy nagyobb/idősebb gyerek óráknak tűnő időt tölthet el toronyépítéssel és -rombolással, vagy két tárgy egymáshoz ütögetésével, hogy hallja a hangot, amit kiadnak.

A babák és a gyerekek az őket körülvevő világot kísérletezéssel fedezik fel.
Ez azt is jelenti, hogy a tárgyak ízét és textúráját – a mellet is beleértve – a szájukkal és fogaikkal próbálják megismerni
Ha kiáltasz vagy felugrasz, amikor a baba harap, valószínűleg tudni szeretné, hogy legközelebb ugyanezen az érdekes módon reagálsz-e… És újra és újra…

A tej lassabban áramlik
Az első mellretételkor a tej általában gyorsan áramlik.
A szoptatás során a babának egyre keményebben kell dolgoznia, hogy a sűrűbb, krémesebb tejhez is hozzájusson a melledből.
Az éhes baba minden eszközével szeretné felgyorsítani a tej áramlását: fel-le mozgatja a fejét a melleden, tekereg, babrál a másik mellel, és igen, harap is.

A szoptatási pozíció nem kényelmes neki
Szoptatás során tartsd biztonságosan a babát, hogy ne kelljen a nyakát behajlítania azért, hogy elérje a melledet, ellenkező esetben netán a szájával próbálja magát a melleden tartani.

Lehetséges az is, hogy az újszülöttel még kényelmes szoptatási testhelyzetek a baba hosszának növekedésével már nem működőképesek. A változás olyan észrevétlen és fokozatos, hogy addig észre sem veszed, amíg a szoptatás kényelmetlenné nem válik.

A baba cumisüveget, cumit vagy csőrös poharat kap
Ha a baba bármilyen italt cumisüvegből vagy csőröspohárból kap, esetleg cumizik, valószínűleg kipróbálja, hogy milyen érzés ráharapni a cumira vagy a műanyag csőrre, ez ugyanis a fogzáskor érzett fájdalmát csillapíthatja. Ezután talán nehezen érti meg, hogy a cumit, vagy a csőrös poharat lehet harapdálni, a mellet azonban nem.

A baba koraszülött vagy laza izomtónusú
Az itt felsorolt tippek nagy része azoknak a babáknak szól, akik megfelelően szopnak, ám néhány hónapos korukban harapni kezdenek. Ha a baba koraszülött vagy túl feszes izomzattal születik (hyperton) reflexből rázárhat az állkapcsával bármire, ami a szája belsejét megérinti.

Ebben a helyzetben mindenképp figyelj a helyes mellretételre, várd meg, amíg a baba nagyra nyitja a száját és kinyújtja a nyelvét. Helyes póz esetén a nyelve érinti a melledet alulról, nem az alsó ínye.

Mit tegyek, ha mégis megharap?
A legtöbb anya automatikusan kiáltással reagál a harapásra, és leveszi a babát a melléről.
Teljesen érthető, hogy a váratlan harapás fájdalmától megriadunk, de a felkiáltás nem a leghatékonyabb módszer a harapás megelőzésére. Egyes babák annyira megijedhetnek egy hangos vagy hirtelen kiáltástól, hogy teljesen abbahagyják a szopást. A baba hirtelen lehúzása a mellről pedig fájdalmasabb lehet, mint az eredeti harapás, ha a baba állkapcsa még szorosan tartja a mellet.

Ha a baba megharapott, azonnal és határozottan válaszolj! Mondd, hogy „nem” vagy mondd ki a nevét élesen! Ha még nem engedte el a melledet, próbáld közelebb húzni magadhoz – annak ellenére, hogy inkább eltolnád magadtól.

Ahogy a melled eltakarja az orrát, automatikusan kinyitja a száját, hogy tudjon lélegezni.
Ha ez nem válik be, megpróbálhatod az ujjadat becsúsztatni az alsó- és felső állkapcsa közé, hogy kinyissa a száját.

Ha a baba éhesnek tűnik és több tejre vágyik, próbálkozzatok újra a helyes mellretétellel és szoptatással. Ha már megharapott, vagy mérges vagy rá a harapás miatt, nyugodtan tarts egy kis szünetet: tedd le a babát és csak akkor folytassátok a szoptatást, amikor ő kéri, te pedig felkészültél.

Ha arra gyanakszol, hogy a babát zavarja a lassú tejfolyás, kínáld meg a másik melledből.
Adhatsz neki egy rágókát vagy egy pohár vizet is.

Hogyan tudom megakadályozni a harapást?
A szoptatás elején mindketten kényelmesen helyezkedjetek el, a baba biztonságosan érje el a melledet. Bíztasd arra, hogy a száját nagyra nyissa és győződj meg arról, hogy megfelelően tapad a melledre.

Ha megfelelő a mellretapadás és a baba jól szopik, figyelj rá szeretettel: tarts szemkontaktust vele, simogasd a haját, fogd meg a kezét. Próbálj nyugodt környezetet keresni a szoptatáshoz, ez segít neki a szopásra koncentrálni. Bár nem mindig lehetséges a figyelemelterelő eseményeket minimalizálni.
Az anyukák tapasztalata szerint az álmos babák kevésbé harapnak.
Megfelelő mellretapadáskor és szopáskor a baba nyelve az alsó ínye és a melled között van. Ez azt jelenti, hogy szoptatás alatt csak úgy tud harapni, ha a saját nyelvét is megharapja.
Ha már egyszer megharapott, szoptatáskor figyelj rá jobban. Talán észreveszed, hogy abbahagyta az aktív szopást, vagy érzed, ahogy hátrahúzza a nyelvét, vagy elengedi a melledet, vagy elfordítja a fejét. Ezek a jelek arra figyelmeztetnek, hogy lehet, hogy harapni fog. Ha észreveszed őket, nyúlj be az ujjaddal a baba szájzugába, törd meg a vákuumot és finoman vedd le a melledről.

Ha mégis szeretné folytatni a szopit, figyelj fokozottan a megfelelő mellrehelyezésre és szoptatási pozícióra, akár ugyanabból a melledből, akár a másikból folytatjátok a szoptatást.

Ha az a gyanúd, hogy a baba fogzási fájdalom miatt harap, rágókát, fagyasztott banánt, vagy natúr joghurtból készített jégnyalókát is adhatsz neki. Sok baba szívesen harapdál mélyhűtőben megfagyasztott nedves textíliát is. A fájdalom csökkentésére az ujjaddal is masszírozhatod az ínyét – ha megengedi.

Közvetlenül a szoptatás előtt óvatosan alkalmazd a jegelést és a zsibbasztó hatású fogzási fájdalomra való gyógyszerekkel, ugyanis ezek a baba számára megnehezíthetik a megfelelő mellretapadást.

A szoptatás – fájdalomcsillapító hatása miatt – nagy segítség a babának a fogzási fájdalom elviselésében.

Általános, hogy vannak olyan időszakok, amikor a babák többet szopnak a megszokottnál: a szoptatás a kereslet-kínálat elve alapján működik, tehát ha megengeded a babának, hogy többször szopjon, a melled több tejet fog termelni, hogy a baba változó igényét kielégítse.

Az LLLGB cikkét Wouters Kriszta fordította