A szervezet alapelvei

LLL célja & filozófiája

A La Leche Ligát azért alapították, hogy főképp személyes segítségnyújtással bátorí­tást és megfelelő információt adjon minden édesanyának, aki szoptatni kívánja gyerme­két. Szerte a világon szoptatástámogató csoportok biztosítják, hogy az anyák egymásnak adhassák át a tapasztalataikat a csoportvezető szakmai segítsége mellett.

A La Leche Ligát hét anya alapította 1956-ban, mert támogatni szerették volna azokat a barátnőket, akik szoptatni akarták a gyermeküket. Egy olyan alulról szerveződő szervezetet indítottak el, amely ma is világszerte több ezer szoptatási tanácsadóból és csoportból álló hálózaton keresztül nyújt szoptatással kapcsolatos információkat, bátorítást és támogatást az anyáknak.

Az LLLI első évtizedeiben az alapítók és más tanácsadók az alábbi tíz fogalomban foglalták össze filozófiájukat, amelyet ma is használ  a szervezet:

● A szoptatással megvalósult anyai gondoskodás az a mód, amely a baba szükségleteit a legtermészetesebben és leghatékonyabban érti meg és elégíti ki.

● Az anyatej a csecsemők természetes tápláléka, amely egyedülállóan alkalmazkodik a kisbabák változó szükségleteihez.

● Az anya éber és aktív részvétele a szülésben segíti a szoptatás jó indulását.

● Az anyának és a csecsemőnek minél előbb és minél többet együtt kell lennie, hogy szoros kapcsolatukat és az elegendő tejellátást megalapozzák.

● A szoptatás élményét megszépíti, a gondoskodó a baba apjának, társszülőjének, partnerének és/vagy a szoptatási kapcsolatot értékelő közeli családtagoknak a szeretetteljes támogatása, segítségnyújtás és a vele töltött együttlét. 

● Az első években a gyermek számára az édesanyjával való intenzív együttlét olyan alapvető szükséglet, mint a táplálék.

● Az anyatej az egyetlen szükséges táplálék, amíg — kb. fél évvel a születést követően — a baba a szilárd étel iránti igényét nem jelzi.

● A megfelelő táplálkozás kiegyensúlyozott és változatos étrendet jelent, amelyben az ételek a lehető legtermészetesebb állapotukban szerepelnek.

● Ideális esetben a szoptatás addig folytatódik, amíg a gyermek kinövi ezt a szükségletét.

● A gyermekeknek csecsemőkortól kezdve olyan szeretetteljes gondoskodásr és útmutatásra van szükségük, amely tükrözi képességeik elfogadását és érzelmeik iránti érzékenységet.