Milyen közelről kell megnéznem, hogy mit eszem?

A legtöbb kisbabának nem okoz problémát semmi, amit édesanyja megeszik. Általában azt ajánlják, hogy azt, akkor és annyit egyen, amit, amikor és amennyit szeretne, hacsak nem vesz észre kisbabáján egyértelmű reakciót.

Nincs olyan lista, mely azokat az ételeket tartalmazná, amelyeket minden szoptató anyának kerülnie kell, mert a legtöbb szoptató anya azt ehet, amit akar, és mert azok a kisbabák, akik bizonyos ételekre érzékenyek, mindannyian egyediek, ezért ami az egyiket zavarja, az a másikat esetleg egyáltalán nem.

Normális nyugtalanság

A nyugtalanság legtöbbször normális egy fiatal csecsemő esetében, és semmi köze sincs az anya étkezési szokásaihoz. Ha gyermeke érzékeny valamire, amit Ön fogyaszt, akkor valószínűleg más jeleket is észre fog venni a nyugtalanság mellett, mint például gyakori bukás vagy hányás, hasfájás, kiütés, vagy állandóan eldugult orr. Az olyan nyugtalanság, amelyet nem kísérnek más jelek, és amely a gyakoribb szoptatás hatására megszűnik, minden bizonnyal nem ételhez kapcsolódik.

Az ételallergia lehetséges jelei

A szoptató anyáknak csak egy kis százaléka észlel kifejezett változást kisbabája viselkedésében vagy egészségi állapotában, amikor bizonyos ételeket eszik. A tehéntejből készült tejtermékek a probléma leggyakoribb okozói, egyben ez az egyetlen olyan ételcsoport, amely az elvégzett kutatások szerint bizonyítottan okozhat nyugtalanságot vagy hasfájást a csecsemőknél. Ennek ellenére vannak olyan gyerekek, akik más ételekre reagálnak. A szoptatott csecsemők ételallergiája azonban közel sem annyira gyakori, mint ahogyan azt sok anya hiszi.

Ha egy szoptatott kisbaba érzékeny egy bizonyos ételre, akkor előfordulhat, hogy szoptatás után nyűgös, hosszú ideig vigasztalhatatlanul sír, vagy egy kis alvás után hirtelen látható kellemetlenségérzettel felébred. Az ételallergia más jele lehet: kiütés, csalánkiütés, ekcéma, kisebesedett popsi, száraz bőr, zihálás vagy asztma, eldugult orr vagy megfázásszerű tünetek, piros, viszkető szem, fülgyulladás, ingerlékenység, hasfájás, az emésztőrendszer problémái, hányás, székrekedés és/vagy hasmenés, vagy zöld és nyálkás, esetleg véres széklet.

A reakció súlyossága többnyire a csecsemő érzékenységének fokától és az anya által fogyasztott étel mennyiségétől függ – minél többet evett, és minél érzékenyebb a baba, annál hevesebb a reakció. Az ételre adott reakció megjelenhet akár néhány percen belül, de a szoptatott kisbabáknál általában 4-24 órán belül mutatkoznak a tünetek. Ha a kicsi hirtelen érzékenyen reagál egy új ételre vagy egy olyan ételre, amiből anyja nagy mennyiséget fogyasztott, akkor néhány órán belül általában rendeződik az állapota. Abban az esetben, ha a baba egy olyan ételre érzékeny, amit anyja gyakran fogyaszt, a tünetek állandósulhatnak.

Melyek a probléma legvalószínűbb okozói?

A leginkább gyanúsítható ételek: tehéntejből készült tejtermékek, szója, búza, kukorica, tojás és mogyoró.

Más gyanús ételek:

  • bármely étel, ami a családban valakinél már allergiát okozott
  • olyan étel, amiből az anya nagy mennyiséget evett
  • új étel (ha a baba tünetei újak)
  • olyan étel, amit az anya nem szeret, de szoptatási időszak alatt a baba egészsége érdekében fogyaszt
  • olyan étel, amit az anya megkíván

Az, hogy egyes ételeket kedvelünk, másokat meg nem szeretünk, jelzések lehetnek arra, hogy a szervezetünk esetleg a normálistól eltérő módon válaszol rájuk.

A problémás étel megtalálásában segíthet, ha van egy olyan füzetünk, amiben naponta minden étkezés után rögzítjük, hogy mit ettünk és a baba hogyan viselkedett ill. milyen tünetei voltak.

Mi történik akkor, ha egy bizonyos ételről kiderül, hogy az okozza a problémát?

Ha úgy gondolja, hogy gyermeke egy bizonyos ételre reagál, hagyja ki azt az ételt az étrendjéből két-három hétre, hogy lássa, javulnak-e a kicsi tünetei! Ha javulnak a tünetek, akkor valószínű, hogy az az étel jelenti a gondot gyermeke számára. Két – három hétnél rövidebb ideig nem érdemes diétázni, mert ennyi idő alatt nem biztos, hogy észlelhető lesz a hatás. Ugyanis a tehéntejfehérje – például – az anya szervezetében marad másfél-két hétig, és eltarthat ezután akár még másfél-két hétig is, amíg a baba testéből is kiürül.

A csecsemő tünetei a problémás étel elhagyása után általában öt-hét napon belül kezdenek javulni. Lehet azonban, hogy az Ön gyermeke nem javul azonnal, különösen akkor, ha olyan ételre allergiás, amit Ön rendszeresen fogyasztott. Van olyan is, hogy a kicsi rosszabbul érzi magát – akár egy hétig is -, mielőtt a tünetei enyhülni kezdenének. Esetenként néhány hétbe is beletelik, mire javulás mutatkozik.

Egy adott étellel kapcsolatos gyanúnk igazolására megpróbálhatjuk, hogy újra eszünk az ételből, és megfigyeljük, a baba ugyanúgy reagál-e megint. Minél hevesebbek voltak az eredeti tünetek, annál tovább kell várni, mielőtt ezt a „kísérletet” elvégezhetjük. Ha nagyon súlyosak voltak a baba tünetei, akkor jobb teljesen elkerülni az adott ételt, és nem kipróbálni, vajon hogyan reagálna rá. Ha a kérdéses ételféleség ismételt bevezetésekor azt tapasztalja, hogy a kisbaba tünetei nem ismétlődnek, akkor valószínűleg nem érzékeny arra az ételre. Ha ugyanúgy reagál, mint korábban, akkor csökkentenie kell a fogyasztását, vagy teljesen el kell hagynia egy időre – amíg a baba idősebb nem lesz, vagy egyes esetekben addig, amíg teljesen el nem választódik.

Abban az esetben, ha a kisbaba csak kevéssé érzékeny egy ételre, elegendő lehet, ha egyszerűen kevesebbet fogyaszt ahelyett, hogy teljesen kihagyná azt az étrendjéből. A legtöbb csecsemő néhány hónap alatt kinövi ételallergiáját, bár van olyan eset is, amikor az ételallergia hosszabb időn át megmarad.

Csecsemők tejérzékenysége
Lehetséges, hogy a gyermekem laktózérzékeny?

Ha kisbabája érzékeny a tejtermékekre, kevéssé valószínű, hogy laktózérzékenység áll a háttérben, annak ellenére, hogy sokan ezt mondják Önnek. Bár a tejfehérje-érzékenység és a laktóz-intolerancia nem ugyanaz, néha egyszerre fordulnak elő, mert az ételallergia másodlagos laktóz-intoleranciát okozhat.

Tehéntejfehérje-érzékenység

Azok a szoptatott csecsemők, akik az édesanyjuk által elfogyasztott tejtermékekre érzékenyek, a tehéntej speciális fehérjéire érzékenyek(nem a laktózra), amelyek átmennek az anyatejbe. A tehéntej (akár az anya étrendjében, akár a tápszerben) a csecsemők ételérzékenységének gyakori forrása. A tehéntej – érzékenység, vagy – allergia hasfájást, ekcémát, kiütést, hányást, hasmenést (akár véres hasmenést), székrekedést, csalánkiütést, és/vagy orrdugulást, orrviszketést okozhat.

Ha gyermeke érzékeny az Ön étrendjében megtalálható tejtermékekre, akkor nem fog segíteni, ha laktózmentes diétára vált.A problémát a tehéntejfehérje, és nem a laktóz okozza. A tejtermékek főzése csökkentheti, de nem távolítja el teljesen az allergéneket.

A tehéntejfehérje-allergiás babák jelentős százaléka a szójára is érzékeny, sőt legtöbbjuk a kecske- és a juhtejre is. Vannak, akik a marhahúsra is allergiásak.

Ha úgy gondolja, lehetséges, hogy gyermeke az Ön által fogyasztott tejtermékekre érzékeny, ne feledje, hogy 10 nap – 3 hétbe telik, mire a tehéntejfehérje kiürül az Ön szervezetéből – hagyjon két-három teljes tejmentes hetet, mielőtt értékeli az eredményeket.

Ha kisbabája tünetei nem túl súlyosak, javíthat az állapotán úgy is, ha csak a nyilvánvaló tejforrásokat hagyja el (tej, tejszín, joghurt, vaj, sajt, tejföl, fagylalt, túró, stb.); sok esetben az édesanya kis mennyiségben nyugodtan fogyaszthatja ezeket anélkül, hogy a babára bármi hatásuk lenne.

Ha gyermeke nagyon allergiás, akkor fontos, hogy a tejfehérje minden forrását elhagyja az étrendjéből, és ehhez az élelmiszerek csomagolásán található minden feliratot gondosan el kell olvasnia.
Az, hogy a kisbabája tehéntejfehérje érzékeny, nem jelenti azt, hogy Önnek a szoptatás egész időszaka alatt diétáznia kell. Néhány hónap múlva lassan újra beiktathatja tejtermékeket az étrendjébe. Sok tejfehérje-érzékeny gyerek kinövi az érzékenységét 6 -18 hónapos korára, hároméves korban pedig már döntő többségüknek nincsen semmilyen tünete.

Ha újra bevezeti a tejtermékeket az étrendjébe, és a kisbaba érzékenyen reagál erre, akkor hagyja el azokat ismét legalább egy hónapra. Abban az esetben, ha a kicsinek nagyon súlyos tünetei vannak, legjobb, ha legalább hat hónapot vár, mielőtt újra tejterméket fogyaszt. Az allergiás babák esetében az allergének elkerülése csökkenti annak a valószínűségét, hogy a gyermeknek élethosszig tartó, vagy életveszélyes allergiája alakul ki.

Írta: Kelly Bonyata

Fordította: Dénes Anna

Forrás: kellymom.com