Kedves Erika, mesélj magadról, a családodról!

Pálné Gudmon Erika vagyok, Budapest mellől 2007-ben költöztem Siklósra. Itt  élek férjemmel és két gyermekemmel: Barnabás 2008-ban, Sebestyén 2010-ben született. Férjem előző házasságában született fia 1995-ben látta meg a napvilágot.

Mivel foglalkoztál mielőtt megszülettek volna a gyermekeid?

Gyermekeim születése előtt rekreációs sportoktatóként dolgoztam, hölgyeknek tartottam torna foglalkozásokat. Ezt a munkát a rugalmas időbeosztás  miatt később is tudtam folytatni kiegészítve várandós és szülés után lévő anyukák tornájával, babahordozási tanácsadással és masszázs kezelésekkel.

Voltak nehézségeid a szoptatással kapcsolatban?

 Igen, első gyermekem szoptatása alatt többször volt fájdalmas tejcsatorna elzáródásom, és akadt még több, kisebb nehézség is

. Információk és segítség után kutattam az interneten, ekkor találkoztam a La Leche Ligával. A honlapon található cikkek nagyon hasznosak voltak számomra, főleg azért, mert hozzásegítettek ahhoz, hogy jobban megértsem kisbabám jelzéseit, bízzak magamban és  könnyebben megtaláljam saját, természetes ritmusunkat. Kezdetben -bár nem időre szoptattam a kisfiamat – mégis próbáltam valamiféle szabályszerűséget követni, hogy mindent jól tegyek. Később a Ligától kapott helyes információk és támogatás, a rugalmasság és az ösztönösség könnyebbé és teljesebbé tették napjainkat.

Mikor éreztél igényt arra, hogy megoszd tapasztalataidat más édesanyákkal? Mikor gondoltál arra, hogy csoportvezető legyél?

Első kisfiam egy olyan városban született, ahol akkor még kevés embert ismertem (családom és akkori barátaim is távol voltak), így nagy szükségét éreztem, hogy több, hozzám hasonló élethelyzetben levő anyukával ismerkedjek meg.

2010-ben indítottam egy baba-mama kört, ahol anyaságunkról, babahordozásról, gyermeknevelésről  beszélgettünk. Gyakori téma volt a szoptatás is, így éreztem szükségét, hogy még többet tanuljak a témában segítve ezzel a hozzám forduló édesanyákat.

Kovalik Éva dabasi LLL csoportjába kezdtünk el járni, majd Évi segítségével megkezdtem a ligás képzésemet.

  1. januárjában akkreditáltak LLL tanácsadónőként, azóta vezetem a siklósi LLL baba-mama csoportot is havi rendszerességgel.

Nagyon fontosnak tartom a közösség megértő, támogató légkörét. Úgy érzem, sok esetben az anyukáknak már is az nagy segítség, ha eljönnek, és látják,hallják, hogy más anyák és családok is hasonló nehézségekkel küzdenek. Egymás tapasztalataiból is sokat lehet tanulni. Jó érzés,ha tudja az ember, hogy nincs egyedül. Manapság sajnos nagyon sok anyuka érzi magányosnak magát a kisbabájával, így egy elfogadó, segítő közösség igazi támasz lehet.

Baba-mama csoportunk a helyi és környékbeli Védőnői Szolgálat támagatását is élvezi, ez is nagy öröm és segítség.

Találkozóinkat Siklóson minden hónap első csütörtökén tartjuk, ahová szeretettel várjuk az érdeklődő kismamákat és édesanyákat .