Ami 1956-ban egy kedves kis helyi csoport találkozójaként indult, az mára egy világméretű nemzetközi szervezetté alakult, ami immár 50 éve segíti az édesanyákat és a babákat világszerte szoptatással, anyasággal kapcsolatos kérdésekben. A Liga története 50 évvel ezelőtt egy pikniken kezdődött, amikor is Mary White és Marian Tompson egy fa alatt ülve szoptatták babáikat és csodálkozva vették észre, hogy milyen sok édesanya áll meg mellettük azzal a sóhajjal, hogy „Én is szerettem volna szoptatni, de…”

Mary és Marian tudták, hogy azok a szoptatási problémák, amikkel ezek a nők szembesültek, nagyon sok édesanya számára ismerősek. Saját tapasztalataikat és az akkor elérhető kevés tudományos ismeretet összeszedve arra jutottak, hogy a sikeres szoptatás titka: a hiteles információ, az elszántság és a támogatás. Nem sokkal később egy szűk körű találkozót hívtak össze, melyen összesen heten vettek részt, és amelyen kirajzolódott előttük egy, a jövőben megalakítható szoptatási csoport terve.

Nyilvánvalóvá vált számukra, hogy az édesanyákban felmerülő két elsődleges szoptatással kapcsolatos aggodalom az, hogy nincsen elegendő tejük, illetve, hogy a tejük nem megfelelő a babájuk számára. Azt is tudták, hogy a más édesanyáktól kapott segítség mindegyikük számára jelentős támogatást jelentett, amikor ők maguk először kezdtek szoptatni. Az alapítók összeadták saját értékes tapasztalataikat, tudásukat és egyéni képességeiket, megtartották az első szoptatási csoportot 1956 október 17-én a Franklin Parkban.

A családias légkörű kis csoport hamar akkorává nőtte ki magát, hogy két kisebb csoporttá kellett szétválniuk. Lassanként a találkozók egyre szervezettebbé váltak, 1957-ben pedig megtalálták a szervezet hivatalos nevét is: La Leche League (a leche szó tejet jelent).

A Liga híres könyve: The Womenly Art of Breastfeeding eredetileg a csoportoktól távol élő édesanyák számára írott “tanfolyam” volt levél formájában, majd évekkel később könyvként hivatalosan is megjelent.

Az alapítókkal kapcsolatba került édesanyák közül sokan maguk is szerettek volna csoportot indítani, és ehhez támogatást is kaptak. A Liga szervezetének gyors növekedése azonban felvetette a szoptatással és az anyasággal kapcsolatban egy egységes filozófia kialakításának igényét, hogy ezzel biztosítani lehessen, hogy a világ minden táján ugyanazokat az információkat és ugyanazt a fajta támogatást kaphassák az édesanyák, ha a Ligához fordulnak segítségért. Ki kellett dolgozni egy egységes eljárást arra nézve, hogy kik alakíthatnak ligás csoportot, és ezen édesanyák számára biztosítani kellett az egymással való kapcsolattartás lehetőségét is. Ennek az igénynek az eredményeképpen jött létre a Vezető és Vezetőjelölt Osztály 1964-ben.

Jelenleg 66 országban több mint 3000 ligavezető dolgozik.

Noha a Liga az évtizedek során egyre nagyobb szervezetté vált és egyre több feladatot lát el (kiadványokat szerkeszt, konferenciákat, tanfolyamokat tart, tudományos kutatásokban vesz részt), legfőbb feladata mégis az édesanyáknak nyújtott személyes segítség és támogatás maradt.

Írta: Verdes Dóra

Forrás: Leader’s Handbook

Nézzd meg a videót!