A Szoptatás Világhete alkalmából 2012-ben rendezett margitszigeti sétán arról is beszélgettünk, miért szeretünk szoptatni, milyen előnyünk származhat ebből. A következő összeállítást biztosan lehetne még bővíteni, hiszen személy szerint neked talán egészen más dolgok miatt fontos a szoptatás. Amikor azonban arról beszélünk, mit tehetünk azért, hogy még többen szoptassanak és még tovább, az egyik legfontosabb tennivalónk ezeknek az információknak a terjesztése. Sokan csupán táplálékként tekintenek az anyatejre, pedig rendkívül fontosak egyéb funkciói is, amelyek egy része éppen a szoptatás révén tud kibontakozni illetve megvalósulni. Számos tévhit kapcsolódik a szoptatáshoz ezzel kapcsolatban: inkább úgy tartják, hogy közvetve vagy közvetlenül a szoptatás felelős az anyák betegségeiért, elhízásáért, immunrendszerük állapotáért, lyukas fogaiért és így tovább. A valóságban ezzel szemben a szoptatás hihetetlenül összetett és pozitív hatást gyakorol a nő és a gyermek egészségére is. Amikor dönteni kell, ezeket az érveket is vedd figyelembe. Ha szoptatni szeretnél, de elbizonytalanodtál, kérj segítséget szoptatási tanácsadóinktól!

 1. Az anyatej a helyzetnek megfelelő és hosszú távú immunológiai védelmet biztosít a gyermeknek.
 2. Az anyatej fajazonos fehérjét tartalmaz, így nem okoz allergiát, könnyen feldolgozható, és a növekedés szempontjából a legoptimálisabb mennyiségben van jelen.
 3. Az anyatej a kizárólagos szoptatás időszakában tökéletes tápanyagellátást biztosít. A szilárd táplálékok bevezetése után is elsőrangú táplálékforrás marad.
 4. Az anyatej ösztönzi a gyerek immunrendszerének fejlődését. Ezt immunmoduláló funkciónak nevezzük, és jelentősége nem csak csecsemőkorban, hanem sok évvel később is megmutatkozik.
 5. Az anyatej emésztést segítő enzimeket is tartalmaz, ennek is köszönhető, hogy a lehető legkönnyebben és legtökéletesebben hasznosítható táplálék a gyermek számára.
 6. Bár az intelligencia fejlődése nagyon sok tényezőtől függ, ezek között előkelő helyen áll az anyatejes táplálás, mert az anyatej speciális összetételénél fogva minden másnál hatékonyabban támogatja az agy fejlődését. A szoptatással összefüggő anyai magatartás és speciális kommunikáció a babával is közrejátszik a szoptatott gyerekeknél megfigyelhető magasabb intelligenciahányados kialakulásában. A hosszú távú szoptatás hatására 8 ponttal magasabb IQ szintet mértek 5 éves korban.
 7. Az igény szerinti szoptatás elősegíti a gyermeknél a táplálékfelvétel feletti kontroll kialakulását: szükségletei szerint tanul meg enni. Másfelől az igény szerint szoptató anya megtanulja elfogadni a gyerek igényeit, nem törekszik túltáplálásra, ezért az igény szerint hosszú távon szoptatottaknál ritkábbak a későbbi élet során a táplálkozási zavarok és az elhízás.
 8. Az anyatej segíti a gyermek túlélését nehéz helyzetekben. A koraszülő anya tejének összetétele például különbözik az időre szülőkétől, több immunanyagot tartalmaz. Ezért a koraszülő anya kolosztruma jelentősen hozzájárul a koraszülött túléléséhez, fertőzésekkel szembeni védelméhez. A szoptatott/anyatejjel táplált koraszülöttek körében ritkább a nekrotizáló enterokolitisz, a szepszis, a húgyúti fertőztés.
 9. A szoptatás csökkenti a hirtelen bölcsőhalál kockázatát. Feltételezhető, hogy ebben eddig pontosan nem azonosított tényezők mellett az is szerepet játszik, hogy az igény szerinti, gyakori szoptatás miatti gyakori testközelség és együttlét az anyával ösztönzőleg hat a csecsemő valamennyi életműködésére, légzésére.
 10. A szoptatás rövid és hosszú távon is csökkenti a hasmenéses megbetegedések kockázatát, a gyomor-bélrendszeri fertőzések lefolyásának súlyosságát. A betegség alatti gyakori szoptatás nem csak az immunanyagok miatt jelentős védőhatású, hanem azért is, mert megakadályozza a kiszáradást és a jelentős súlyvesztést. A gyermekek többsége ösztönösen visszatér ilyenkor a kizárólagos szopásra még akkor is, ha korábban bőven evett már szilárd ételeket.
 11. Az anyatejben levő immunanyagok csökkentik a tüdőgyulladás kockázatát.
 12. Az anyatej elősegíti az egészséges növekedést, ami kissúlyú újszülötteknél, koraszülötteknél különös jelentős tényező.
 13. A szoptatás csökkenti az anyánál a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 14. A szoptatás csökkenti a gyermeknél a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 15. A szopással járó komoly és összetett izommunka elősegíti a szájizomzat egészséges fejlődését. Ez az egyik oka annak, amiért például még hasadékos babák szoptatását is érdemes elkezdeni és fenntartani, még akkor is, ha emellett a nem elég hatékony szopás miatt kiegészítésre is szükség van.
 16. Hosszú távon szoptatott gyerekeknél ritkább a rosszul záródó fogsor. Ez részben a ritkább cumihasználattal és a ritkább ujjszopással függ össze.
 17. A szülés után közvetlenül megkezdett szoptatás gyorsítja szülés után a méh összehúzódását, mérsékeli az anya vérveszteségét. Ezért császármetszés után IS, anyai érdek IS a mielőbbi és gyakori szoptatás.
 18. A szoptatás a szoptatási időszak hosszától függően csökkenti az anyánál bizonyos típusú mellrák fajták és a petefészekrák előfordulását. Minél hosszabb ideig szoptat valaki, annál inkább.
 19. A hosszú távú szoptatás csökkenti a csontritkulás kockázatát az anyánál, mivel a közhiedelemmel ellentétben nem elvonja a csontokból (fogakból) a kalciumot, hanem egyrészt javul a kalcium hasznosítás hatásfoka a táplálékból, másrészt segíti a kalcium beépülését a csontokba.
 20. A szoptatás csökkenti az anyai vasveszteséget: a szülést közvetlenül követően a vérzés mérsékelése miatt, a kizárólagos szoptatás idején és azután a menstruációs ciklus szünetelése miatt, valamint a szoptatás alatt megfigyelhető jobb vashasznosítási képesség miatt.
 21. A hosszút távú szoptatás csökkenti az anyánál a kettes típusú diabétesz kockázatát.
 22. A hosszú távú szoptatás optimalizálja az anya szervezetének működését, különösen az agyét.
 23. A szoptatás elősegíti a kötődést, természetesen bőséges testkontaktust biztosít.
 24. A hosszú távú szoptatás jelentősen növeli a nő önbizalmát, magabiztosságát, erősíti testtudatát.
 25. A hosszú távú szoptatás során megvalósuló fokozatos elválasztódás elősegíti a gyermek szocializációját: természetes módon gyakorolja a kompromisszumok kötését, a kívánságok teljesülésének időbeli elhalasztását, mások szempontjainak figyelembe vételét.
 26. A hosszú távú szoptatás megalapozza a gyermek biztonságérzetét, mert megtanulja, hogy jelzéseire kiszámítható válasz érkezik.
 27. A hosszú távú szoptatás során megvalósuló elválasztódási folyamat fejleszti a gyermek önirányítását, empátiáját, kompromisszumkészségét, önállóságát.
 28. Szoptatott gyerekek esetében a kizárólagos szoptatás és a teljes szoptatás időtartamával arányosan csökkennek az egészségügyi, ápolási költségek, mivel a szoptatott gyerekek ritkábban betegek, ha kórházba kerülnek kevesebb az ápolási napok száma, ritkábbak a szövődmények.
 29. A szoptatás a lehető legkörnyezetbarátabb, mivel gyakorlatilag nem termel hulladékot.
 30. A kizárólagos szoptatás és a hosszú távú szoptatás nagyobb családi jólétet tesz lehetővé, mivel egyáltalán nem kell tápszerre, cumisüvegre és egyéb tartozékokra költeni és a kevesebb, kevésbé súlyos betegség miatt a gyógyszerköltségek, orvosi költségek is jóval alacsonyabbak.
 31. Szoptatott gyerekeknél alig fordul elő vérszegénység:
  1 éves korukban még szopó csecsemőket vizsgáltak (tehéntejet, vaskiegészítést, vassal dúsított tápszert soha nem kaptak)
  • azok a babák, akik 6 ½ hónapig kizárólag szoptak, kevésbé voltak vérszegények, mint azok, akik csak 5 ½ hónapig szoptak kizárólag
  • a 7 hónapig kizárólag szopó csecsemők közül egy sem volt vérszegény, és 12-24 hónapos korban is jó volt a vas státuszuk.
  • a második félévben a szoptatás folytatása segít fenntartani a megfelelő vas-státuszt
  • a hozzátáplálás megkezdése után is jól felszívódnak az ásványi anyagok az anyatejből
  • a vashiány (de az anémia nem) fokozza a vasfelszívódást 5-6 és 9-10 hónapos korban is
  • 12-24 hós korban azokat a gyerekeket találták vashiányosnak, akik kevesebbet szoptak, kevesebb húst ettek és több tehéntejet ittak.
 32. Az anyatej összetétele a szoptatási időszak során változik. Ez NEM azt jelenti, hogy az anyatej minősége romlik, hanem azt, hogy alkalmazkodik a gyermek igényeihez. Fokozatos elválasztódás esetén ill. 6-15 hónapos kor között: glukóz, citrát, foszfát, kálcium csökken; lipid, kálium, magnézium nő. Amikor a tejmennyiség 400 ml/nap alá csökken: fehérje, klorid, nátrium tartalma nő; az immunológiai összetevők koncentrációja nő a második évben.
 33. A szopó baba az ízek széles skálájával ismerkedik meg már a hozzátáplálás megkezdése előtt az anyatej révén: éppen azokkal az ízekkel, amelyek a család étkezését jellemzik. Ezért szívesen fogadja majd azokat az ételeket, amelyekkel a család étrendjéből megkínálják, ha eljön az ideje. Az üveges bébiételek íze mindig egyforma!
 34. A szoptatás pozitívan befolyásolja az anya viselkedését: a tejleadó reflexet kiváltó oxitocin hatására megértőbbé, türelmesebbé teszi az anyát az unalmas, ismétlődő feladatokat jobban tolerálja, felismeri a gyermek szükségleteit és a sajátja elé tudja helyezni.
 35. Az anyatej gyorsítja a bélhám érését. Az immunglobulin A, amely bevonja a bélnyálkahártyát, gátolja az idegen fehérjék felszívódását, így megelőzheti az allergizálódást és különféle fertőzéseket. Ellenben a szoptatási gyakoriság csökkenésével az allergia előfordulása egyértelműen nő.
 36. Az anyatej egyéves kor után is kiváló, minőségi tápanyagforrás, immunanyagokban továbbra is gazdag. Sőt, a mennyiség csökkenésével párhuzamosan nő az immunanyagtartalom.
 37. Az anyatej és a szoptatás olyasmi, amit egyes egyedül Tőled, az édesanyjától kaphat meg a gyermeked. Egyedülálló, életre szóló, a lehető leginkább személyre szabott ajándékot adsz neki ezzel. Még évtizedek múlva is építhet az anyatej és a szoptatás kedvező utóhatásaira.
 38. Szoptatással szinte minden helyzetben könnyen és gyorsan megnyugtathatod a gyermekedet egy olyan életkorban, amikor más vigasztalási formákra még kevésbé fogékony.
 39. Szoptatással rengeteg időt takaríthatsz meg magatok számára. Ilyenkor csak ketten vagytok, lazíthatsz, pihenhetsz, csak őrá vagy csak befelé figyelhetsz a legnagyobb rohanás és stressz közepette is.
 40. Hosszú távú szoptatással, a fokozatos elválasztódást lehetővé téve tulajdonképpen arra adsz lehetőséget gyermekednek, hogy a maga tempójában, az érettségének megfelelő lépésekben és ritmusban távolodhasson tőled. Másfelől finoman, szeretettel és türelemmel arra is megtaníthatod, hogy bizonyos helyzetekben a nemleges választ is elfogadja.
 41. A szoptatás a legjobb bizalom és önbizalom építő tréning, amely a legszorosabb egymásra utaltságtól mutat az önállósodás törvényszerűen bekövetkező állapota felé. A szoptatási kapcsolat alakulása egyben a kötődés átalakulása is, anélkül azonban, hogy lényege, a feltétlen szeretet változna.

Összeállította: W. Ungváry Renáta