Hosszú idő eltelt azóta, hogy megígértük, Somogyi Boglárka bemutatkozását is olvashatják hírlevelünkben. Boglárka csaknem két éve akkreditált ligavezető már, sok édesanya személyesen megtapasztalhatta már kedvességét és segítőkészségét. Mégis úgy éreztük, a megszokott riport nem maradhat el….

Bogi, mesélj magadról, a családodról!

Somogyi Boglárka vagyok, 2006. februárja óta Liga vezető. 35 éves vagyok, két kisfiam van. Kristóf 2002-ben született, Milán 2005- ben. Négyen élünk férjemmel, Lalival, (40) egy családi házban a Tiszától néhány száz méterre.

Mivel foglalkoztál mielőtt megszülettek a gyerekeitek?

Kristóf megszületése előtt magánórákat adtam németül tanuló diákoknak. Utoljára 2002-ben dolgoztam, azóta GYES-en vagyok.

Nem hiányzik – e az otthontól távoli munka, a munkahelyed, a hivatásod?

Egyáltalán nem! Remekül érzem magam a gyerekekkel itthon. Úgy érzem, most pont erre van mindnyájunknak szükségünk. Tudatosan alakítottuk úgy az életünket, hogy velük lehessek a nap 24 órájában. Cseppet sem érzem unalmasnak az itthoni éveket, s mivel további kistestvért is tervezünk, valószínűleg néhány évig még élvezhetem a kisgyerekes anyák csodálatos életét.

Voltak esetleg olyan nehézségeid a szoptatással kapcsolatban, amire nem, vagy nehezen kaptál segítséget?

Voltak nehézségeim a szoptatással, de szerencsére kaptam segítséget. Kristóf már a kórházban sebesre szopizta a mellemet, majd ötnapos korában mellgyulladásom lett. Nagyon nehezen szopó és lassan gyarapodó kisbaba volt. A védőnő és a gyerekorvosunk is tápszerpótlást javasolt. Felhívtam a Ligát. Ekkor volt Kristóf hat hetes. Utólag persze már tudom, mi okozta a nehézségeket. Kristóf besárgult, mert az első mellretételt követően egész éjjel távol volt tőlem. A kórházban egyáltalán nem volt széklete, sőt egy hetes korában kakilt először. A szopási technikája sem volt tökéletes. Mindenesetre a Liga segítségével sikerült elkerülnöm a tápszerpótlást. Ezért a mai napig nagyon-nagyon hálás vagyok! Akkor határoztam el, hogy Liga vezető leszek.

Bizonyára sok olyan tapasztalatot szereztél a gyerekeiddel, amik segítenek majd, hogy könnyebben beleéld magad más anyák helyzetébe. Mesélnél nekünk néhányat?

Amikor olyan édesanyákkal beszélek, akiknek szintén lassan gyarapodó kisbabájuk van, nagyon meg tudom őket érteni és együtt tudok velük érezni, hisz Kristóf kilenc hónapos koráig vékony, nyúlánk fiúcska volt, mindenki fiatalabbnak gondolta a koránál. Egy éven keresztül éjjelente 10-12 alkalommal ébredt. Volt, hogy szinte vissza sem aludt. Ha éjszakai gondozással kapcsolatos hívást kapok, újra eszembe jutnak a nappali álmos kóválygásaim.
Milán kisfiam minden áttörő fogacskát nagyon megszenvedett. Hét hónaposan egyszerre négy foga jött. Akkor napokig nem aludtunk, ő is csak a mellemmel a szájában. Ha egy édesanya arról mesél, mennyire megviseli a családjukat a fogzás, nagyon együtt tudok velük érezni.

Mikor találkoztál először a La Leche Ligával?

Tulajdonképpen már elég régen. A ’90-es évek legelején, amikor megalakult, ugyanis ismertem a Ligából egy vezetőt (Ágoston Anikót), aki mindig sokat mesélt a szoptatásról és a szervezetről egyaránt. De mivel akkor nekem még nem volt gyermekem, évekig nem foglalkoztatott a szoptatás.
2002-ben, amikor már Kristóf a pocakomban volt, elmentem a Geréb Ági várandósságra és szülésre felkészítő tanfolyamára, ahol Sződy Judit tartott előadást a szoptatásról. Akkor hallottam újra a La Leche Ligáról.

Mikor érezted igazán azt, hogy megoszd a tapasztalataidat más édesanyákkal?

Mindig is bennem volt – amióta saját szoptatási tapasztalattal rendelkezem – , hogy megosszam más édesanyákkal is a szoptatás örömeit.

Mikor gondoltál arra, hogy csoportvezető legyél?

Amikor Kristóf elkezdett igazán ügyesen szopni és végre már én sem aggódtam magam halálra a tápszerpótlás miatt, elhatároztam, hogy szeretnék segíteni más édesanyáknak. Csodálatosnak érzem azt, hogy mennyire működik az anyák egymás közötti segítségnyújtása. Ez egy önzetlen, ellenszolgáltatás nélküli kapcsolat – ugyanúgy, mint maga a szoptatás.

Tervezed, hogy baba-mama csoportot indítasz?

2004 ősze óta vezetek csoportot Tiszafüreden, az otthonomban. Ezt 2006-ig szoptatós baba-mama csoportnak hívtuk, azóta hivatalosan Liga csoport. Nagyon barátságos, mondhatni családias jellegűek a találkozók. Egyszer majd gyertek el ti is!

Köszönjük a meghívást és a riportot!