Szegeden élünk férjemmel és 8 gyermekünkkel: Enikő 2000-ben, Hajni 2002-ben, Bogi 2003-ban, Ábel 2005-ben, Anna 2008-ban, Attila 2010-ben, Zsuzsi 2013-ban, Ilus pedig 2015-ben született. Hamarosan megérkezik a legkisebb gyermekünk is, egy újabb kislány 🙂

Eredeti végzettségem szerint gyógyszerész vagyok, a gyerekek közül többen is az egyetemi évek alatt születtek meg. Mióta befejeztem a tanulmányaimat, elsősorban az online világban kamatoztatom végzettségemet, gyógyszerszedéssel kapcsolatos kérdéseket válaszolok meg.

A Ligával tulajdonképpen már elég régen megismerkedtem, még a legidősebb lányom féléves kora körül – ekkor bukkantam olyan cikkekre egy babás magazinban, a Kismamában, amelyekből végre valóban hasznos információkat kaptam a szoptatáshoz. Bár korábban már több babagondozással kapcsolatos könyvet is elolvastam, ezek a szopi szempontjából nem igazán jelentettek kapaszkodót, úgyhogy azt hiszem, főleg a szerencsének köszönhettem, hogy inkább csak kisebb problémáim akadtak addig az első lányom szoptatása során. Onnantól viszont megvolt a vezércsillag 🙂 A könyvekben olvasottakkal ellentétben a ligás cikkeknél azonnal azt éreztem, hogy igen, ezt kerestem 🙂 Bizony szükségem is volt rájuk, illetve egyáltalán arra, hogy a Ligát magam mellett tudjam, mert azért a szopis évek alatt bőven akadt kihívás :), akár a többedik gyereknél is, akár még komolyabb tapasztalat, háttérismeret mellett is.

Hogy pontosan mikor és hogyan fogalmazódott meg bennem, hogy én magam is szoptatási tanácsadó szeretnék lenni, azt már nem tudnám felidézni…. bizonyára szép lassan érett meg bennem az elhatározás, ahogyan a szoptatás a saját anyaságomnak egy fontos, szerves részévé vált, és ahogy egyre többet megtudtam róla. No és ahogy ezzel párhuzamosan azt is folyamatosan megtapasztalhattam, hogy milyen kevés támogatást kapnak ehhez az anyák, és ez mennyire komolyan meg tudja keseríteni számukra a babázást. Szerettem volna én is támogatni, segíteni őket, ahogyan azt a Liga révén magam is megtapasztalhattam.

A lakóhelyünk közelében sajnos nem volt LLL-csoport, de néhány nagyobb, érdeklődő anyukák számára nyitott ligás rendezvényre eljutottam, pár alkalommal Debulay Bianca csoportjába is, eredetileg vele kezdtem el levelezni a jelöltségről. Végül, jó pár év után, miközben felváltva babáztam – egyetemre jártam – a Liga háza táján sertepertéltem, magam is jelöltté válhattam. A képzés során persze hasonlóan lassú tempót tudtam tartani, de most akkor kezdődhet a munka – pontosabban egy más szinten folytatódhat, hiszen az évek során már belekóstoltam az anyatársi segítségnyújtásba, pl. több szegedi édesanyával együtt egy klubot is szerveztünk, ahol a szoptatás témájával is kimelten foglalkoztunk. Jelöltségem idején pedig egy kifejezetten szoptatást támogató anyacsoportot is létrehoztunk. Ha megszületik a legkisebbem és belerázódunk az új élethelyzetbe, akkor szeretném elindítani a szegedi ligás csoportot 🙂 Addig is a telefonos, e-mailes munkába igyekszem besegíteni, noha a nyári szünet és a szülés közeledte miatt egyelőre félgőzzel 😛