A La Leche Liga eredeti célja, hogy lehetőleg minden városban, a városok nagyobb kerületeiben, és lehetőleg az országban mindenfelé legyenek csoportvezetőink, akik baba-mama csoportokat is tudnak szervezni. Szilágyiné Kamlah Szilviával együtt ma már kilenc képzett magyar csoportvezetőnk van, akik közül nyolcan most is aktívan segítik a Liga munkáját. Külön öröm számunkra, hogy most már ötük segítségével Budapesten kívül is találkozhatnak az édesanyák a La Leche Ligával.

Hagyományainkhoz híven az új vezetőt egy kis beszélgetésen kértük meg, hogy mutatkozzon be.

Szilvia, mesélj magadról, férjedről, családodról!

Harmincnégy éves vagyok, egy Budapesthez közeli kis faluban, Telkin élek férjemmel és négy és fél éves kisfiunkkal. Egészségügyi szakközépiskolát végeztem, bölcsődei gondozónőként dolgoztam. Később férjemmel céget alapítottunk, és Levente születéséig magam is reklámszervezőként dolgoztam. Régi vágyam, hogy létrehozzak egy magánbölcsődét, ahol óvodai csoportot is indítanék, ezért idén felvételizem az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Óvodapedagógus Szakára. Az én időmet most a tanulás és a magánbölcsőde megvalósítása tölti ki – mindkettőben állandóan akadályokba ütközöm. Férjem továbbra is a reklámcégben dolgozik, míg Levente a szomszéd falu ovijában remekül szórakozik. Persze ő legszívesebben mindig velünk lenne, úgyhogy későn viszem, korán megyek érte, és sokszor otthon marad, ha nincs különösebb dolgom.

Nem hiányzik az otthontól távoli munka, a munkahelyed, a hivatásod?

Nem. Nagyon szeretek otthon lenni, mindig van mit csinálnom, nagy a kert, a ház – és még nincs készen teljesen. Reméljük, lesz még egy-két gyermekünk, úgy terveztük, hogy kicsi legyen a korkülönbség, de sajnos nem csak rajtunk múlik.

Voltak esetleg olyan nehézségeid a szoptatással kapcsolatban, amire nem, vagy nehezen kaptál segítséget?

Rengeteg problémám volt. Háromhetes elmúlt Levente, amikor egyáltalán beindult, négyhónapos volt, amikor hirtelen elment a tejem. Közben mindennaposak voltak a tejcsatorna-elzáródások, amiről akkor fogalmam sem volt, hogy mi az. Nem sikerült még a Ligával kapcsolatba lépnem, úgyhogy ösztönszerűen kezeltem a problémáimat. Erről majd szeretnék bővebben írni a Hírlevélben. Mindenesetre úgy gondoltam, hogy minden problémán lehet segíteni, és én szeretnék segíteni a mamáknak.

Mikor találkoztál először a La Leche Ligával?

Még a várandósságom alatt kaptam a barátnőmtől egy LLL füzet sorozatot. Ő a védőnőjétől kapta, de nekem adta, mondván, neki nincs szüksége rá, ő már az első babát is szoptatta. Ezekben a füzetekben még nem volt magyar LLL elérhetőség. Már azon gondolkodtam, hogy írok az amerikai címre, mikor a Kismama magazinban olvastam, hogy vannak baba-mama csoportok Magyarországon, és csoportvezetőket keresnek. Elmentem a következő csoporttalálkozóra, és jelentkeztem vezetőnek. Ennek szeptemberben lesz négy éve! Azóta nagyon sokat tanultam, és tanulok még most is. Jelenleg a laktációs szaktanácsadói vizsgára készülök, amit jövőre megpróbálok letenni.

Tervezed, hogy baba-mama csoportot indítasz?

Igen. Telkin most fogom beindítani, és egy pátyi mama nagyon szeretné, ha náluk is tartanék csoporttalálkozókat. Nincs buszjárat a két falu között, ezért nem tudnak átjönni Telkire. Talán szeptembertől beindítjuk a pátyi csoportot is. De ez még sok mindentől függ.