Kedves Anikó, mesélj magadról, a családodról!
Gyömrőn élek férjemmel és öt gyerekemmel. A lányok 14, 12 és 2 évesek, a fiúk pedig 10 és 7 évesek. (2014-ben)
Mivel foglalkoztál mielőtt megszülettek a gyerekeitek?
Az ELTE Vegyész szakán végeztem, néhány évig, az első kislányom megszületéséig peptidkémiával foglalkoztam, szerves kémiai laborban dolgoztam.
Nem hiányzik-e az otthontól távoli munka, a munkahelyed, a hivatásod?
A babázós éveim alatt elvégeztem egy ayurvédikus babamasszázs oktatói tanfolyamot, baba-mama kört vezettem, majd 2014-ben lettem akkreditált tanácsadó a La Leche Ligában.

Mivel foglalkozol most a család és az önkéntes munkád mellett?

Eredeti szakmámat jelenleg sem gyakorlom, de több, mint két éve dolgozom egy kis kommunikációs projektekkel foglalkozó stábbal. Nagyon szeretem ezt a munkát, nem csak az érdekes, izgalmas feladatok miatt, hanem azért, mert a munkaidőm nagy részét kötetlenül, saját otthonomban tölthetem. E mellett a munka mellet marad némi időm az önkéntes tanácsadásra, csoportvezetésre is. Ezen felül a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, szülésznő szakirányon vagyok végzős hallgató.

Voltak esetleg olyan nehézségeid a szoptatással kapcsolatban, amire nem, vagy nehezen kaptál segítséget?

A gyereklétszámból talán egyenesen következik, hogy számos szoptatási problémával találkoztam személyesen is. Már több mint 10 évvel ezelőtt is hatalmas segítség volt, amikor egy elválasztási dilemmámat meg tudtam beszélni tanácsadóval. Számomra akkor hihetetlen volt, de csupán a kérdések, amelyeket feltett nekem, elvezettek a válaszhoz. Utólag visszatekintve a legjobb döntést hoztam abban a helyzetben.

Bizonyára sok olyan tapasztalatot szereztél a gyerekeiddel, amik segítenek, hogy könnyebben beleéld magad más mamák helyzetébe. Mesélnél nekünk néhányat?

Magam sem tudom miért, de amikor az első babám megfogant, máris a szoptatásra kezdtem felkészülni, beszereztem a szükséges könyveket, olvasgattam a fellelhető szakirodalmat. Már ekkor hallottam a La Leche Ligáról, egyfajta biztonságot adott, hogy szükség esetén van kihez fordulni. A szülésre is vittem magammal a tanácsadók telefonszámait, és bár a szoptatás nem volt zökkenőmentes, végül nem kértem segítséget, szépen megoldódott minden. Számomra az egyik legmeghatározóbb élmény volt, amikor a kisfiamat 6 napos kórházi kezelés után először tehettem mellre, valamint a tandemszoptatások dinamikája is örök emlék marad a kisgyermekes időszakunkból.

Mikor éreztél igazán igényt arra, hogy megoszd a tapasztalataidat más édesanyákkal? Mikor gondoltál arra, hogy csoportvezető legyél?

A harmadik gyerekem születése után éreztem azt először, hogy elég sok saját tapasztalatot szereztem a szoptatás terén, ekkor kezdtem el anyacsoportot látogatni, miközben én magam is baba-mama kört vezettem Gyömrőn.