Amikor a rokonok, barátok és ismerősök meghallják, hogy a kismama gömbölyödő pocakjában ikrek növekednek, a leendő táplálásukkal kapcsolatban többnyire megjegyzik, hogy “ikreket nem lehet szoptatni”. Az igazság azonban az, hogy a legtöbb édesanya képes ikergyermekeit is igény szerint anyatejjel táplálni.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, az anyának előre fel kell vérteznie magát megfelelő információval és határozottsággal. Ikreknél természetesen gyakrabban fordul elő, hogy a vártnál hamarabb érkeznek, vagy császármetszéssel születnek. Ezekre az esetekre most nem térek ki, sok helyen szerezhetnek információt az érdeklődők.

Hogyan is fogjunk hozzá?  Az első szoptatások alkalmával érdemes külön-külön próbálkozni, hogy megtaláljuk a helyes tartást, majd az első próbálkozások után jöhet a közös szopi is. Ez azért nagyon hasznos, mert időt és sírást takaríthatunk meg (ha egyszerre éheznek meg a picik).

Jó, ha az első alkalmakkor van, aki segít megemelni, és megfelelően elhelyezni a babákat. A legtöbb anyuka eleinte elengedhetetlennek talál egy megfelelő méretű szoptatós párnát (ikreknél a tönkölytöltetű párnát a súlya miatt nem ajánlják), vagy néhány párnát, összehajtogatott takarót, vagy feltekert törölközőt. A lényeg, hogy legyen mivel megtámasztani az újszülötteket, hiszen az édesanyának még a kezére is szüksége lehet ahhoz, hogy igazgassa a kisbabákat, korrigálja a mellre tételt, ha szükséges. Ahogy múlnak a napok, növekednek a babák, és ügyesedik mindenki, úgy lesz egyre könnyebb egyedül mellre tenni, szopiztatni, büfiztetni, lefektetni a két kicsit. Az ikres anyukák nagyon találékonyak, és hamar rájönnek a szükséges mozdulatokra.

A technikai nehézségeken túl az anyukák sokszor aggódnak, hogy vajon elegendő mennyiségű tejük lesz-e két csecsemő ellátására. A legtöbb édesanya képes ikergyermekeit is igény szerint, kizárólagosan a tejével ellátni.  Ha az újszülöttek rendben vannak, ahogyan egyes kisbabáknál is, az a legjobb, ha rögtön a születésük után mellre kerülnek.

Jó, ha van otthon segítség, aki elvégzi a házimunka egy részét, vagy ha tudnak ennivalót rendelni, hogy az anyukának minél több ideje maradjon a kicsinyeire.  Ikergyermekek esetén a “pihenjen az anyuka, amikor a pici alszik” meglehetősen nehezen kivitelezhető feladat, különösen, ha a kisbabák bioritmusa nagyon eltérő. Ilyen esetben lassanként össze lehet hozni a babákat, mindig pár perccel kitolva az elsőként ébredő szoptatását, és kicsit előbb ébresztve a tovább alvót.  Fontos, hogy ha van egy kis közös alvás, akkor legalább a kezdeti időkben engedjen meg az anyuka magának egy kis pihenőt, mert az állandó készenlét kifárasztja a szervezetet, és ez negatívan hathat a tejtermelésre is.

Ami még gyakran kérdésként felmerül az ikreket szoptató anyák részéről az az, hogy mindkét kicsinek meglegyen-e a külön, saját oldala, vagy cserélgesse őket. Az a jobb megoldás, ha akár szoptatásonként, akár naponta váltja a gyerekeket az anya, hogy mindketten kapjanak mindkét oldali ingerből (a szemkoordináció és az arcizmok egyenletes fejlődése szempontjából fontos). A mellek viszonylagos szimmetriája szempontjából is ez a megoldás az előnyös, különösen akkor, ha az egyik csecsemő jelentősen többet szopik, hogy a két mell körülbelül egyforma mennyiségű ingert kapjon, és ennek megfelelően nagyjából azonos mennyiségű tej termelődjön mindkét oldalon.

Ikres anyaként és LLL tanácsadóként egyaránt szívesen várom az ikreket váró, vagy szoptató anyukák kérdéseit a [email protected] e-mail címen.

Dénes Anna