Segítsünk az édesanyáknak megérteni a D-MER-t!

Mi is az a D-MER (diszfóriás tejleadó reflex)?

A D-MER egy nemrégiben felismert állapot, mely a szoptató édesanyákat érinti. Jellemzői lehetnek a hirtelen szorongás, illetve negatív érzések, érzelmek, melyek közvetlenül a tejleadás előtt jelentkeznek, és nem tartanak tovább néhány percnél. Ez a reakció megfigyelhető fejéskor, szoptatáskor, vagy spontán tejleadáskor is (amikor a tej megindul anélkül, hogy az anya éppen szoptatna vagy fejne). Több különböző szóval is jellemezhető az a lelkiállapot, melybe ilyenkor az érintett édesanyák kerülnek: ürességérzet a gyomorban, aggódás, szomorúság, rettegés, befelé fordulás, idegesség, szorongás, félelem, ingerültség, reménytelenség, összeszoruló gyomorszáj.

Mi okozza a D-MER-t?

Kutatások azt mutatják, hogy a D-MER-nek élettani, nem pedig lelki oka van, ami azt jelenti, hogy nem múltbéli élmények vagy elfojtott emlékek a kiváltó okok. A D-MER-t a nem megfelelő dopamin-aktivitás okozza akkor, amikor a tejleadó reflex aktiválódik. Jelenleg is folynak a vizsgálatok, hogy a szakemberek még pontosabb képet kapjanak a folyamatról.

Időtartam és súlyosság

Néhány édesanyánál csak nagyon enyhén jelentkezik a D-MER. Ők egy ’sóhajként’, vagy ’nyilallásként’ írják le az érzést. Az állapot másik végleteként azonban vannak olyan nők, akik rendkívül intenzív érzelmeket élnek meg, náluk olykor még öngyilkossági vagy önkárosító gondolatok is megjelenhetnek. Legtöbben a szoptatás első néhány hetében tapasztalják ezeket az érzéseket, melyek a baba három hónapos korára gyakran el is múlnak. Másoknál azonban egészen az elválasztásig jelen van, a gyermek életkorától függetlenül. Előfordul, hogy az idők folyamán a tünetek egyre enyhébbek lesznek, ahogy a baba nő, míg az édesanya hirtelen rá nem döbben, hogy már nem is érzi. Úgy tűnik, hogy az esetek mindig egyediek, nincs egy általános, mindenkire érvényes lefolyása a D-MER-nek. Az egyetlen dolog, ami elmondható, hogy ahogy a baba egyre idősebb lesz (3, 6, 9 hónapos és így tovább), egyre egyszerűbbnek tűnik megbirkózni a tünetekkel. Azt azonban meg kell jegyeznünk, hogy azok az édesanyák, akik szülés utáni depresszióban, vagy valamilyen szorongásos zavarban szenvednek, nehezebben tudnak megbirkózni a D-MER tüneteivel is.

Gyógymódok és kezelések

Azok az édesanyák, akik súlyos D-MER-től szenvednek és a gyógyszeres kezelés mellett döntenek, a kezelőorvosuk segítségével találhatnak megfelelő gyógyszert, amely megemeli a dopaminszintet. A mérsékeltebb, enyhébb tüneteket tapasztalók segítséget kérhetnek laktációs szaktanácsadóktól. A www.d-mer.org oldalon további információkat találhat, amelyeket kezelőorvosának eljuttatva, együtt megoldást találhatnak erre az állapotra.

Jó édesanyák jó tejet termelnek

Nem az édesanya hibája a D-MER kialakulása, ez egy hormonális probléma. Még ha úgy is érzi, hogy a probléma a fejében van, higgye el, hogy ez nem igaz – a hormonok a felelősek. Az anyák nem tettek semmit, hogy ezt előidézzék. Nem okolható az esetleges korábbi depresszió, szexuális zaklatás vagy a szülési élmények. Nem azért van, mert az édesanya nem szereti eléggé a gyermekét, vagy mert rossz anya. Az érzés nem a valóság. A hormonok azok, amik a zűrzavart okozzák, és zavaros üzeneteket küldenek az agyba.

Elválasztás

Senkinek sem kellene elválasztani a babáját, ha úgy érzi, még nem áll készen rá. Mindamellett a D-MER annyira el tudja bizonytalanítani az édesanyákat, és időnként annyira rosszul érzik magukat szoptatás közben, hogy néhányan az elválasztás mellett döntenek. Talán az, ha megérti, hogy a probléma oka hormonális, segíthet némiképp megérteni, vagy elfogadni ezeket az érzéseket. Másokkal megbeszélni a tapasztalatokat, vagy tudni azt, hogy nincs egyedül – ezek is segíthetnek. Ne felejtse el, hogy még ha Ön esetleg nem is tapasztalja azt a kellemes, meghitt érzést, amit általában a szoptatással kapcsolatban emlegetnek, az még nem jelenti azt, hogy Ön furcsa vagy abnormális – a D-MER hormonális zavar. Ha mégis úgy dönt, hogy elválasztja a kisbabáját, keressen olyan embert, aki megérti és támogatja Önt. Nincs értelme a D-MER által kiváltott rossz érzést lecserélni a bűntudatra, hogy korábban választotta el a gyermekét, mint ahogy arra készen lett volna.

Kontrollvesztés

Abban az esetben, ha Ön kontrollálhatatlan érzelmekkel küzd, vágyat érez arra, hogy kárt tegyen önmagában vagy a kisbabában, vagy fékezhetetlen dühöt érez, beszéljen valakivel és kérjen segítséget. Az érzelmek rövidek ugyan, de nagyon intenzívek, valóságosnak tűnők és rémisztők lehetnek. VAN megoldás! Bárcsak senki ne érezne így szoptatás közben, és nem kellene emiatt elválasztania a babáját, ha még nem áll készen rá, de az édesanya és a baba biztonsága a legfontosabb. Vigyen magával egy szórólapot a D-MER-ről egy egészségügyi szakembernek, akitől segítséget és támogatást kaphat a szoptatás folytatásában, és aki utat mutathat, hogyan tarthatja ellenőrzése alatt a D-MER-t.

Hányinger, viszketés, depresszió és szomjúság

  • Az önmagában jelentkező hányinger, amit néhány édesanya tapasztal a tejleadáskor, nem a D-MER okozta tünetek része. Ez csak egy testi tünet. Előfordulhat émelygősség a D-MER kapcsán is, de ha csak ezt tapasztalja, az nem D-MER.
  • A tejleadáskor érzett viszketés egy különálló testi tünet. D-MER is járhat vele, de annak mindig van érzelmi hatása is.
  • A D-MER nem azonos a szülés utáni depresszióval. Ez egy teljesen különálló probléma, az érzelmek túltöltődése, ami átsöpör az emberen, mint egy hullám, közvetlenül a tejleadás beindulása előtt. Előfordulhat, hogy valakinél mind a kettő jelen van, de a tejleadáshoz kötődő negatív érzelmek azok, amik megkülönböztetik a D-MER-t.
  • Általánosan tapasztalt dolog a szoptató édesanyáknál, hogy erős szomjúságot éreznek a tejleadás beindulásakor. Sok D-MER-ben szenvedő édesanya tapasztalja ugyanezt, de nem mindegyikük, ami azt mutatja, hogy a szomjúság valószínűleg nem a D-MER-hez kötődő tünet.

Oktatás, felvilágosítás

A szakemberek többsége előtt nem ismert a D-MER problémája. Túl kevés a tényszerű ismeret és túl kevés édesanya hajlandó beszélni azokról a negatív érzésekről, amiket átél a szoptatás alatt. A nők gyakran zavarban vannak, úgy gondolják, másnál nem jelentkeznek ilyen érzések és kiközösítenék őket, ha beszélnének róla. Ha nők és egészségügyi szakemberek együttműködve, egymást segítve tudnak meg egyre többet a D-MER-ről, az szélesebb körben felhívja a figyelmet a problémára, és megértést, támogatást nyújthat az ebben szenvedőknek.

Írta: Alia Macrina Heise, CLC © www.d-mer.org, 2011. január

Fordította: Borsosné Oláh Nóra