A legtöbb anya és egészségügyi szakember tudja, hogy az anya által szedett gyógyszerek megjelenhetnek az anyatejben. Így tehát, senki sem csodálkozik el azon, amikor egy orvos egy rövid körmölés és a recept átnyújtása közben azt is közli, hogy az anyának el kell választania a babáját. Ennek a megoldásnak azonban senki sem örül. A hirtelen elválasztás anya és baba számára egyaránt jelentős egészségi kockázattal és érzelmi stresszel jár együtt. Ha a beteg és orvosa közötti beszélgetés itt végződik, akkor az további nehézségeket von maga után.
Ehelyett, az anyának egy ilyen helyzetben további kérdéseket kell feltennie, és aktívan részt kell vennie a saját kezeléséről folyó eszmecserében. Nem könnyű egy orvos tanácsát megkérdőjelezni, különösen akkor nem, amikor valaki beteg és az egészségéért aggódik. Mindenesetre minden oka megvan ilyenkor az anyának, hogy az elválasztás, még az időszakos elválasztás helyett is, egyéb megoldási lehetőségekről beszéljen az orvosával.

Először is, szoptatni fontos. A tápszeres táplálás nem egyenértékű a szoptatással. Azok az orvosok, akik a praxisukban nem találkoznak szoptatató anyákkal, illetve akiknek nincs saját tapasztalatuk a szoptatással kapcsolatban, valószínűleg fel sem ismerik, hogy a szoptatás több mint egy táplálási mód. Ha a szoptatás táplálási és immunológiai előnyeivel tisztában is vannak, azt sokszor nem tudják, hogy a baba elválasztása a róla való anyai gondoskodást is befolyásolja. Sokan annak sincsenek tudatában, hogy akár pár napos üveges táplálás után is nehézségeket okozhat a szoptatáshoz való visszatérés. Az orvosnak kötelessége, hogy tiszteletben tartsa az anya szoptatással kapcsolatos érzéseit és meggyőződését.

A második ok, amiért az elválasztás alapos megfontolást érdemel, az az, hogy a tápszeres táplálás nem veszélytelen. Igaz ugyan, hogy egyes gyerekek tápszeren is jól fejlődnek, ez azonban sokkal inkább az ember alkalmazkodóképességét bizonyítja, mintsem azt, hogy a tápszer ugyanolyan jó, mint az anyatej. Egy kicsit más megvilágításba helyezve a kérdést az anyatej számos előnye rávilágít a mesterséges táplálás potenciális veszélyeire: több fülgyulladás, több emésztési probléma, az allergia, a hirtelen bölcsőhalál, a gyermekkori leukémia, a fiatalkori cukorbetegség és más egészségügyi problémák nagyobb kockázata. Tanulmányok bizonyították, hogy az anyatejjel táplált gyermekek általános iskolás korukban intellektuális előnyben vannak, ami azt jelenti, hogy a tápszeres táplálásnak nehezen körvonalazható negatív hatásai is lehetnek a gyerekek fejlődésére. Ha egy orvos képes ebből az összetett nézőpontból tekinteni a szoptatásra, akkor sokkal nagyobb körültekintéssel fog eljárni az elválasztás kérdésében.

Valójában nagyon kevés az olyan gyógyszer, amelynek szedése a szoptatás alatt nem biztonságos. Ez a harmadik, és talán a legnyomósabb érv arra nézve, hogy az anyának igenis meg kell kérnie az orvost, hogy gondolja át, valóban szükséges-e a babát elválasztani a gyógyszerszedés miatt. Ha mégis nyomós érvek szólnak a babára veszélyt jelentő gyógyszer szedése mellett, akkor az elválasztás valóban szükséges lehet. Gyakran azonban az a helyzet, hogy a gyógyszerrel kapcsolatos további információk felkutatása után az orvos és az anya rájön, hogy nincs igazán okuk aggódni az adott készítmény miatt, illetve alternatív utakat találnak az anya orvosi problémájának kezelésére.

Mi határozza meg egy adott gyógyszer babára gyakorolt hatását?

Az anya által szedett gyógyszerek többsége megjelenik az anyatejben. Nem az a fontos, hogy a gyógyszer jelen van-e a tejben, hanem, hogy mekkora mennyiségben jut be és ennek milyen hatása van a babára. Itt van néhány tényező, amit érdemes figyelembe venni:

Az újszülöttek és a koraszülöttek anyagcseréje számára megterhelőbbek a gyógyszerek, mint idősebb csecsemők vagy szoptatott totyogók esetében. Azok a gyógyszerek, amelyeket az orvos nem szívesen alkalmaz egy újszülött édesanyjánál, egy idősebb baba esetében esetleg szóba jöhetnek.

A tejmennyiség, amit a baba magához vesz, befolyásolja a baba szervezetébe jutó gyógyszer mennyiségét is. Egy 6 hónapos kizárólagosan szoptatott csecsemő több tejet fogyaszt, mint akár egy nála fiatalabb baba vagy egy kisgyermek, aki már leginkább csak az összebújás kedvéért szopizik.

Néhány gyógyszer hosszabb ideig van jelen az anya szervezetében, mint mások. A baba szervezetének könynyebb a rövid távú hatást kifejtő gyógyszerekkel megküzdenie, mint a nyújtott hatású (12 vagy 24 órán át jelenlévő) készítményekkel.

Az alapján, amit a szervezet gyógyszerfelhasználásáról tudunk, néha ki lehet számolni, hogy mikor a legalacsonyabb az anyatejben a gyógyszer szintje. Ennek alapján a gyógyszer adagolását úgy lehet időzíteni, hogy a csecsemő a lehető legkisebb mennyiségű gyógyszernek legyen kitéve. Ezt azonban nehéz akkor megvalósítani, ha a baba nagyon gyakran szopik, illetve ha nincs előre kiszámítható ritmusa a szopásoknak.

Az újabb készítmények talán gyorsabb hatást és kevesebb mellékhatást ígérnek, de a szoptatott babára gyakorolt hatásukról valószínűleg nem áll még rendelkezésünkre elég információ. Az anya és az orvos ilyenkor dönthet egy régebbi gyógyszer mellett, amiről biztosan tudni, hogy biztonságos a gyermekre nézve.

Néha az is egy lehetséges megoldás, hogy elhalasztják a gyógyszerezést addig, amíg a baba idősebb nem lesz vagy már nem szopik olyan gyakran.

Annak az orvosnak, aki az anya számára felírja a gyógyszert, konzultálnia kellene a gyermekorvossal is, mielőtt az elválasztást javasolná. A gyermekgyógyászok gyakran többet tudnak a gyógyszerek és az anyatej kapcsolatáról, mint más területek szakértői. Ha egy gyógyszer biztonságosságával kapcsolatban kételyek merülnek fel, akkor érdemes a baba egészségi állapotát figyelemmel kísérni a lehetséges mellékhatások miatt.

A gyógyszerek hosszú távú használata

Krónikus betegségben (cukorbetegség, lupus, izületi gyulladás, epilepszia, pajzsmirigy-elégtelenség) szenvedő nőknek lehet, hogy a szoptatás egész időtartama alatt gyógyszert kell szedniük. Majdnem minden esetben lehet olyan készítményt találni, amelynek szedése szoptatás alatt is lehetséges. Ezekben az esetekben a nők legtöbbször már a várandósság alatt egészségügyi szakemberek segítségét veszik igénybe betegségük kezeléséhez. Ha az anya már ilyenkor tisztázza, hogy a szoptatás fontos számára, akkor biztosan együtt tudnak működni, hogy a gyógyszerezés és szoptatás problémáira megoldást találjanak.

Az orvosok egyre gyakrabban gyógyszeresen kezelik a szülés utáni depressziót, és azt tanácsolják, hogy az anya válassza el a babát annak érdekében, hogy pár hónapon át szedhesse az antidepresszánst. Ebben a helyzetben fokozottan fontos további információk beszerzése valamint a kockázatok és előnyök gondos mérlegelése. Egy olyan anyának, aki amúgy is azt érzi, hogy semmiben sem elég jó, az elválasztás érzelmileg nagyon nehéz lehet. Néhány esetben, a gyógyszer alapos vizsgálata után, az anya, az apa és a gyermek orvosa úgy is dönthetnek, hogy a gyógyszer szedésének és a szoptatás folytatásának együttes előnyei jelentősebbek a kockázatoknál. Más esetben a gyógyszerezést mellőző kezelési módszerek is megoldást adhatnak.

Hová forduljunk gyógyszerrel kapcsolatos információkért?

Az egészségügyi szakemberek gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésekben gyakran fordulnak a Physicians’ Desk Reference-hez, ami azonban nem igazán jó információforrás a szoptatás és a gyógyszerek kérdésének szempontjából. Az ebben található információk közvetlenül a gyógyszergyártó cégektől származnak, számukra pedig elsődleges szempont a felelősségre vonás elkerülése. Ha nincsenek tanulmányok, amelyek bizonyítják, hogy az adott gyógyszer teljes biztonsággal alkalmazható szoptatás alatt, akkor a gyógyszergyártó cégeknek azt kell tanácsolniuk, hogy szoptató anya ne szedje a készítményt, még akkor sem, ha egyébként a gyógyszerről rendelkezésre álló adatok nem adnak okot az aggodalomra.

Megbízhatóbb forrás az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia Gyógyszerbizottságának „Gyógyszerek és más vegyszerek átjutása az anyatejbe” című kiadványa (amelyet legutóbb 2001-ben vizsgáltak felül és egészítettek ki a legfrissebb, gyógyszerekkel kapcsolatos információkkal – a szerk.). Ez a gyógyszerlista az orvosi irodalomban szereplő több száz tanulmány alapján készült, és könnyen hozzáférhető orvosi könyvtárakban. A cikk megtalálható a La Leche Liga Breastfeeding Answer Book című kiadványában is, amely a legtöbb LLL vezetőnek megvan. (A cikk ezenkívül elérhető a Szoptatás Portálon keresztül valamint itt is. – a szerk.) A La Leche Liga vezetői ebben a témában több más forráshoz is hozzáférnek, amelyek az orvosoknak is továbbadhatók.
Orvosi szaklapokban folyamatosan jelennek meg információk az anyatejbe bejutó gyógyszerekkel kapcsolatban. A számítógépek, a faxok és az internet világában manapság igazán nem lehetetlen elvárás egy orvossal szemben, hogy utána tudjon járni egy adott készítménnyel kapcsolatos információknak. Az LLLI által negyedévente megjelentetett Breastfeeding Abstracts mindig közöl szoptatással kapcsolatos orvosi cikkeket valamint szakfolyóiratokban megjelent szoptatásról szóló cikkek kivonatait. Ezenkívül tartalmazza azoknak a cikkeknek a listáját, amelyek azok számára lehetnek érdekesek, akik tovább akarják magukat képezni a szoptatás témakörében. A beszerezhető információk felkutatása lehetővé teszi az anya számára, hogy teljes lelki nyugalommal folytassa a szoptatást, vagy hogy biztos legyen abban, hogy az ő speciális esetében az elválasztás valóban szükséges volt.

A kapcsolattartás fontossága

Mielőtt bármilyen gyógyszert beszedne szoptatás alatt, feltétlenül konzultáljon az orvosával! Ez egyaránt vonatkozik a vény nélkül és a kizárólag receptre beszerezhető készítményekre. Ha az orvos gyógyszert ír fel a szoptató anya számára, akkor az anyának mindenképpen emlékeztetnie kell az orvost, hogy éppen szoptat és meg kell győződniük arról, hogy a készítmény szedése szoptatás alatt is folytatható. Előfordulhat az is, hogy Ön az orvosával nem tud megegyezni a dolgok menetéről, az orvosnak azonban ilyen esetben is fontos tudnia arról, hogy Ön hogyan kezeli saját betegségét és hogy a babáját továbbra is szoptatja-e. Ha úgy érzi, hogy orvosával nem tud tovább együttműködni, akkor mindig megvan a lehetősége, hogy kikérje egy másik orvos véleményét.

Anya és baba egyetlen biológiai egységet képeznek, és ez különösképpen így van a szoptatás első hónapjaiban. Bármi, ami hatással van az egyikükre, hat a másikukra is. Ezért fontos, hogy az anya vigyázzon magára és gondolja át, hogy mit juttat a szervezetébe. Néhány gyógyszer veszélyes lehet a szoptatott babára, ezért érdemes az orvos véleményét kikérni a gyógyszerszedéssel kapcsolatban, de ugyanennyire szükséges az is, hogy az orvos tisztában legyen azzal, hogy a szoptatás folytatása az anya és a baba számára is nagyon fontos.

Irodalom
Hale,T.: Medications and Mother’s Milk, 8th ed. Amarillo, TX: Pharmasoft, 1999-00.
Howard,C.R. and R.A. Lawrence. Drugs and breastfeeding. Clin Perinatol 1999; 26(2):447-78.
Lawrence,R. Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, 5th ed. St. Louis: Mosby, 1999.

Írta: Gwen Gotsch
Fordította: Verdes Dóra