“Hogyan viselhetem gondját gyermekemnek, ha beteg vagyok?” Aggódó anyák nem ritkán feltett kérdése ez. Természetesen egy aktív, egészséges babáról való gondoskodás egyébként sem fáradságtól mentes, az anya esetleges betegsége esetén pedig valódi nehézségekbe ütközhet. Megnyugtató a tudat, hogy a szoptatás oly sokkal könnyebbé, egyszerűbbé teszi a babáról való gondoskodást. Kisebb betegségek esetén, amilyen a megfázás vagy az influenza, fel sem kell, hogy merüljön az anyában a szoptatás megszakításának gondolata. A kórokozók nem jutnak át a tejjel, és a baba kétségtelenül legalább annyi ideig ki volt téve a betegségnek, mint az édesanya maga, sőt még korábban is, mint ahogy az anya észrevette, hogy megkapta a betegséget.
Az anyatej védelmet biztosíthat a babának a betegséggel szemben. A szoptató anya pontosan azok ellen a vírusok ellen termel ellenanyagot, amelyeknek a baba ki van téve. Ezek az ellenanyagok az anyatejjel átjutnak a babához. A szoptatás folytatása segíti az anyát, hogy hozzájusson a szükséges többlet pihenéshez, amikor nem érzi jól magát. A hirtelen elválasztás sem az anyának, sem a babának nem lenne jó.
Ha súlyosabb betegségről van szó – tüdőgyulladás, hepatitis vagy TBC – az Egészségügyi Tanácsadó Testületünk orvosai akkor is a szoptatás folytatása mellett foglalnak állást. A szoptatás az anyától a lehető legkisebb erőfeszítést kívánja, és a lehető legtöbb pihenést biztosítja. Ráadásul az anyatej különleges védelmet jelent a baba számára az anya betegségét okozó baktériumokkal vagy vírusokkal szemben.
Ha súlyos betegség esetén az orvos a szoptatás megszakítását javasolja, mondd el neki, mennyire fontos a szoptatás kisbabád és saját magad számára. Ha az orvos mégis ragaszkodik ahhoz, hogy az elválasztás szükséges, talán a gyermekorvossal való konzultáció segít a megfelelő megoldás megtalálásában, és a baba elválasztásának elkerülésében. Segíthet a helyi LLL vezető megkeresése, hiszen neki tudomása lehet olyan orvosokról, akik jobban támogatják a szoptatást.

Ha az anya kórházba kerül

Mérlegelj minden lehetőséget, mielőtt kórházba mennél! Sokkal jobb, ha betegséged alatt otthon tudsz maradni. Kérj segítséget a házimunkában, mosásban, főzésben és nagyobb gyermekeid ellátásában! Bújj be az ágyba a kicsivel, ott bármikor a közeledben van, és kedve szerint szophat!
Ha súlyos betegség vagy baleset folytán mégis kórházba kényszerülsz, tégy intézkedéseket, hogy kicsinyed veled maradhasson vagy behozhassák hozzád. A szoptató anyák nagyon sokféle leleményes megoldást kieszelnek, csakhogy elkerüljék a gyermeküktől való elválasztást kórházi tartózkodásuk alatt.
Beszéld meg saját és babád szükségleteit férjeddel és orvosoddal! Saját állapotod, a kórház felszereltsége, gyermeked életkora és a kialakult szoptatási szokások egyaránt latba esnek a megoldás keresésekor.
Egyre több műtét lesz végrehajtható helyi érzéstelenítéssel, járó betegként. Pihenni aztán hazatérhet az anya az otthonába, és nincs szükség a szoptatás megszakítására és hosszabb időre való távollétre a babától. A fogászati kezelések döntő többsége elvégezhető a szoptatás megszakításának szükségessége nélkül. Ha nem sürgős műtétről van szó, az orvos hajlandónak mutatkozhat a műtét elhalasztására, míg a baba idősebb nem lesz.
Ha mégis kórházban kell töltened az éjszakát, vagy ott kell maradnod több napon át, férjed vagy egy jó barát behozhatja a babát látogatáskor, s megszoptathatod. Néhány kórház megengedi, hogy a baba is bent maradjon veled egy szobában, bár lehet, hogy még egy személynek ott kell maradnia, hogy segítsen a baba gondozásában.
Légy rugalmas és udvarias mikor kéréseid az orvos és a kórház elé tárod! Ha te hajlandó vagy együttműködni a kórházi személyzettel, ők is hajlandóbbnak mutatkoznak veled együttműködni. Érzékeltesd velük, milyen sokat jelent számodra, hogy magad mellett tarthasd a gyermeked!

Súlyosabb műtét

Gyakran még akkor is megoldható a szoptatatás folytatása, ha az anyának nagyobb műtétre van szüksége. Ha néhány szoptatás ki is kell, hogy maradjon, a mellpumpa használata megelőzi a mellek megduzzadását.
Vannak esetek, hogy egy néhány napos távollét elkerülhetetlen. Ilyenkor több mint valószínű, hogy a pici újra hajlandó és kész szopni, amikor újra együtt vagytok. A floridai Marilyn Mastronak méh eltávolításra volt szüksége, amikor kislánya egy éves volt, és még szopott. Így mondja el a történetet:
A műtét sikeres volt. Nem voltak komplikációk és lehetőségünk volt, hogy a férjem négy nappal utána behozza a lányokat látogatásra. Frances négy és fél nap után végre újra szophatott /egy párnára fekve, hogy a varratok védve legyenek/ Ez alatt a négy nap alatt pumpával fejtem, hogy a duzzadást elkerüljem, s hogy a tejtermelést fenntartsam. Pete elmondta, hogy az után a rövid szopás után is Franny sokkal jobban aludt, mint a távollét alatti éjszakák bármelyikén. Az orvosom másnap hazaengedett, így újra szoptathattam, és visszatérhettem családom ellátásához. Azt feltételeztem, hogy a “teljes méh eltávolítás” a szoptatással járó örömök végét fogja jelenteni, és ez a gondolat nagyon levert, s rémülettel töltött el. Ahogy kislányom a szopással újra igényei szerint visszaállította az anyatej mennyiségét, rájöttem, hogy mennyire fontossá vált számomra az anyaság és a szoptatás. Nagyon örülök, hogy orvosom nem tudott meggyőzni a teljes elválasztás szükségességéről, mert nekem legalább annyira szükségem van kislányom közelségére, mint amennyire neki szüksége van rám.

A szoptató anya és a gyógyszerek

Nagyon fontos, hogy bármilyen – akár recept nélkül kapható – gyógyszer szedésének elkezdése előtt konzultálj orvosoddal. Rendszerint az anyatejbe átjutó gyógyszermennyiség annyira minimális, hogy egyáltalán nincs hatással a gyermekre, mindazonáltal nagyon fontos, hogy szükségtelenül, saját érdekében is, semmilyen gyógyszert ne szedjen a szoptató anya.
Ha orvos ír föl számodra gyógyszert, mindenképpen tudasd vele, hogy szoptatsz, s hogy ennek folytatása mennyire fontos számodra! Három dolgot kell fontolóra venni, amikor a szoptató anyának gyógyszerre van szüksége: Ártalmas-e a gyógyszer a baba számára? Az elválasztás ártalmas lesz-e az anya vagy gyermek számára? Mik az alternatívák?
Mielőtt gyógyszert írna fel egy szoptató anyának, a legtöbb orvos – elővigyázatosságból – ragaszkodik az elválasztáshoz. A valóság azonban az, hogy kevés gyógyszer bizonyult a babára nézve ártalmasnak. A hirtelen elválasztás traumát jelent az anyának és a babának egyaránt. Az anya mellei fájdalmasan megduzzadhatnak, ami magában hordozza egy mellgyulladás kockázatát. Mindez csak tetézi a problémát, amire eredetileg a gyógyszert javasolták. Az anya-gyermek kapcsolat is kárt szenved. A baba igényelnek kielégítése nehéz, vagy szinte lehetetlenné válik, sokszor teljesen vigasztalhatatlan lesz a kicsi. Egyéb okokból is kerülendő még az időleges elválasztás is. Azok a babák, akiknek családjában örökletesen előfordul az allergia, asztmásokká vagy ekcémásokká válhatnak a tehéntej, illetve a tápszer hatására. Ráadásul a baba nem élvezheti tovább azoknak az anyatejben lévő immunológiai faktoroknak az előnyeit, amelyek védelmet nyújtanak számos olyan betegséggel szemben, amelyekre a kisgyermekek különösen fogékonyak. Olyan ellenanyagok ezek, amelyek sok esetben meggátolhatják, hogy a gyermek az anya betegségét elkapja.
Az orvosok többségének az a tapasztalata, hogy ha egy bizonyos gyógyszer kockázatot jelenthet a baba számára, általában helyettesíthető olyan szerrel, amely kevesebb vagy semmi kockázatot nem hordoz. Ha egy gyógyszer szoptatott babára gyakorolt hatása kevéssé ismert, általában helyettesíthető olyannal, amelyről már több információ áll rendelkezésre. Lehetséges továbbá a kezelés módosítása illetve elhalasztása, míg a baba idősebb nem lesz.
Egyre több kutatás folyik a gyógyszerekről, illetve azoknak a szoptatásra gyakorolt hatásáról. Ha bármilyen kérdés merül fel egy gyógyszer biztonságosságáról a szoptatott babára nézve, célszerű olyan személy tanácsát kikérni, aki ismeri a gyógyszert, és ugyanakkor a szoptatást is támogatja. A Függelékben számos kézikönyvet felsorolunk, amelyekben a gyógyszerek szoptatásra gyakorolt hatásáról található információ. A LLL vezető is nyújthat segítséget vagy pontos információforráshoz irányít.
Ha az orvos ragaszkodik egy bizonyos gyógyszerhez és a baba elválasztását javasolja, célszerű a gyermek orvosához fordulni. Egy gyermekorvos sokkal inkább tisztában lehet a gyógyszereknek a szoptatott babára gyakorolt hatásaival.

Szoptatás alatt kerülendő gyógyszerek

Néhány gyógyszer ellenjavallt szoptató anyák számára. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia kiadványában közzéteszi mindazoknak a gyógyszereknek a listáját, amelyeket biztonsággal szedhet az anya a szoptatás ideje alatt illetve amelyek ellenjavalltak.
Ha radioaktív anyagot használnak vizsgálati célra, szükségszerű a szoptatás időleges felfüggesztése, mivel ezek az anyagok megjelennek az anyatejben, és veszélyt jelentenek a gyermekre nézve. A radioaktív anyag típusától függően eltérő a szoptatás felfüggesztésének időszaka. Beszéld meg ezt orvosoddal, és közöld vele, hogy számodra legelőnyösebb az az anyag lenne, mely mielőbb lehetővé teszi a szoptatást. Az orvos, vagy a kezelést vezető röntgen asszisztens adhat tanácsot abban, hogy mikor biztonságos a szoptatás újrakezdése. Közben a tej kifejése segít a radioaktív anyagok mielőbbi kiürülésében.
Előfordul, hogy a kezelésre használt radioaktív anyagok hosszabb elválasztást tesznek szükségessé. Sok anya hónapokig fejte és öntötte ki tejét, hogy miután a radioaktív anyagok kiürültek, újra kezdhesse a szoptatást. A kemoterápia (erős, rákellenes szerek alkalmazása) veszélyes a szoptatott babára. Ha kemoterápiára van szükség, az elválasztás mindig szükséges.
Győződj meg róla, hogy az orvos tudatában van annak, hogy szoptatsz, mielőtt gyógyszert írna fel számodra! Ha a gyógyszert felíró orvosnak kétségei vannak az adott gyógyszer babára gyakorolt hatását illetően, többnyire segít, ha kikéred a gyermekorvos tanácsát. Ha olyan orvosságot kell szedned, amely aggodalomra adhat okot, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia javaslata az, hogy a szoptatás azonnali megszakítása helyett figyeld a baba reakcióját.

Védőoltások

Ha Rh negatív vércsoportod van, a babáé pedig Rh pozitív, minden bizonnyal megkapod a RhoGAM (Rh antitest) injekciót, röviddel a szülés után. A RhoGAMot alkalmazzák legszélesebb körben az Rh komplikációk kivédésére. Az injekció nem ártalmas a szoptatott baba számára.
A RhoGAM mellett még számos egyéb oltás sem jelent veszélyt a szoptatott babára. Az amerikai Járványügyi Központ 1994-es közleménye szerint: “Sem elpusztított, sem élő oltóanyag nem veszélyezteti a szoptatás biztonságát sem az anya, sem gyermeke számára”. Az ide sorolható oltóanyagok közé tartozik a himlő, a bárányhimlő, a tífusz, a sárgaláz, a szájon át szedhető és injekció formájában adott gyermekbénulás elleni vakcina, a tetanusz, a diftéria, a szamárköhögés, a veszettség, a kanyaró, a rózsahimlő, a kolera és az influenza ellen adott oltóanyagok. A Hepatitis B vakcina sem jelent problémát a szoptató anya számára. A védőoltások tekintetében az oltások ugyanazt a menetrendet követik a tápszerrel táplált és a szoptatott csecsemők esetében. Nincs ok a szoptatás megszakítására sem az oltások beadása előtt, sem azután ( beleértve ebbe a szájon át adott Szabin cseppeket is).

Részletek a “Womenly Art of Breastfeeding” című könyvből