Fontos lépés, hogy a La Leche Liga Magyarország Egyesület engedélyt kapott az Egészségügyi Világszervezettől a gyermekekre vonatkozó növekedési görbék lefordítására és megjelentetésére. Magyar nyelven mindez eddig nem volt elérhető. Az alábbiakban a növekedési standardokkal foglalkozó WHO-weboldal szemelvényei olvashatóak, illetve maguk a grafikonok és táblázatok következnek.

A WHO gyermekekre vonatkozó növekedési görbéit a http://www.who.int/childgrowth/en/ weboldal mutatja be. A fejlődési standardokat a “WHO Multicentre Growth Reference Study” keretein belül gyűjtött adatok alapján határozták meg. A WHO oldalán a szakemberek megtalálhatják a növekedési görbék és a mozgásfejlődési mérföldkövek megállapításának módját dokumentáló anyagokat, illetve a növekedési görbék felhasználását támogató alkalmazásokat is.

WHO Multicentre Growth Reference Study (MGRS) – a WHO többközpontú növekedési referencia kutatása

(Forrás)

Az MRGS rövidítéssel emlegetett referencia kutatás 1997. és 2003. között zajlott, célja olyan új növekedési görbék megalkotása volt, melyek világszerte alkalmazhatóak a csecsemők és kisgyermekek fejlődésének értékelésére.

Az MRGS során mintegy 8500 nagyon különböző etnikai és kulturális háttérrel rendelkező (brazil, ghánai, indiai, norvég, ománi és egyesült államok beli) gyermek primer növekedési adatait gyűjtötték össze, több kapcsolódó, járulékos információval együtt.

Az új növekedési görbék célja, hogy olyan egységes, nemzetközi standardot képviseljenek, melyek a legpontosabb leképezését adják valamennyi 5 éven aluli gyermek testi fejlődésének, továbbá az, hogy a növekedés és fejlődés tekintetében a szoptatott csecsemő jelentse a normatív modellt, a biológiai normát.

Az MRGS története

1994 májusában a 47. Egészségügyi Világgyűlésen (World Health Assembly) a WHO főigazgatója arra kérte a szervezetet, hogy a megfelelő kutatóintézetekkel karöltve gyűjtsenek ellenőrzött referenciaadatokat, és dolgozzák ki ezek felhasználásának és értelmezésének irányelveit annak érdekében, hogy a szoptatott csecsemők növekedését megismerhessék.

A WHO igazgatóságának 105. ülésén, 1999 novemberében jelent meg egy tájékoztató anyag ezen elhatározás megvalósításának fejleményeiről.

Ez a tájékoztató anyag angolul itt olvasható. A kutatásról szóló oldalon arab, kínai, spanyol, francia és orosz fordítást is talál az olvasó.

A kutatás módszertanát a Food and Nutrition Bulletin egyik melléklete mutatta be részletesen.

Erről a linkről letölthető az a dokumentumfilm, mely a 21. század növekedési görbéjét megalapozó kutatásról szól “A growth curve for the 21st century” címmel.

Az angol, francia és spanyol nyelven elérhető kisfilm bemutatja a minta összeállításának módját, a módszertan, a kutató egységek és a terepmunka összehangolását, valamint áttekinti a hat résztvevő országban a kutatási eredmények hasznosításának módját.

A video DVD vagy VHS (NTSC vagy PAL) formában megrendelhető az alábbi címen:

Dr Mercedes de Onis
World Health Organization
Department of Nutrition
1211 Geneva 27
Switzerland
Fax: +41 22 791 4156

A WHO gyermekekre vonatkozó növekedési görbéi

(Forrás)

Háttéranyagok

Az alábbi dokumentumok a mintát, illetve a standardok kialakításának és a végső ábrák elkészítésének módszertanát ismertetik.

Elérhető mutatószámok

Magyar nyelvű grafikonok és táblázatok

Az alábbiakban megtekinthetők a testhosszra és a testsúlyra vonatkozó percentilis görbék és táblázatok. Ezek a cikk végén letölthető, pdf formátumban is elérhetőek.

Testhossz/-magasság életkoronként

Grafikonok

Háttéranyagok a mozgásfejlődés témájában:

A fordítást a La Leche Liga Magyarország Egyesület számára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezte, az alábbi publikáció alapján: “The WHO Child growth standards”, Genf, World Health Organization.

Fordította: Patik Réka