A testvérek egyidejű szoptatására a „tandem szoptatás” kifejezést szokták használni. Anyukák már évszázadok óta űzik a tandem szoptatást és még ma is léteznek családok ahol a kisgyerek szopik, akit nem választanak el amikor édesanyjuk várandós lesz, illetve aki folytatja a szopást az új jövevény születése után is.

Vannak anyukák, akik aggódnak, hogy a nagyobbik testvér esetleg elveszi a kisbabának szánt tejet. Ezeknek az anyukáknak megnyugtatásként szolgálhat, hogy az emlők olyan csodálatosan működnek, hogy a tejtermelést az irántuk mutatott kereslethez igazítják. Továbbá a legtöbb kisgyerek már jóval ritkábban szopik, mint egy csecsemő és a táplálékuk nagy részét már más ételek teszik ki.

Sok édesanya azt tapasztalja, hogy a tandem szoptatott gyermekeik közelebb kerülnek egymáshoz, mint azok, akiket így nem szoptattak egyszerre.

Ugyanakkor még azoknál az anyukáknál is teljesen természetes érzés, akik a tandem szoptatás mellett döntöttek, hogy bár ne lennének ennyire a két gyerekhez kötve, illetve egyszerre csak egy gyereket akarnak szoptatni.

Gyakran előfordul, hogy a nagyobbik baba vagy tipegő gyermek jóval gyakrabban szeretne szopni, amikor a kistestvér megszületik. Sokuk akár minden alkalommal kéri a szoptatást, amikor a pici is szopik. Számos édesanya megközelítőleg három héten át ezt meg is engedi. Ezután megpróbálják elmagyarázni a nagyobbiknak, hogy a szoptatás alatt tényleg megkap minden figyelmet és megkérik, hogy várja ki, míg a pici végez, mielőtt nekikezdene a szopásnak. Ettől még nem szűnik meg a folytonos kettős szoptatás, de persze jelentősen lecsökkenti azt.

Sok anyuka úgy találta, hogy a tandem szoptatás jó módszer arra, hogy mindkét gyerek igényét kielégítse. A helyi LLL vezetőd több információval tud szolgálni a tandem szoptatással kapcsolatban.

Fordította: Marton-Horváth Krisztina