A terhesség alatt a tested felkészül a szülésre, a melleid pedig a kisbabád táplálására. Ha a vajúdás és a szülés beavatkozás nélkül, magától beindul, a tested hormonokat szabadít fel, hogy segítse a szoptatást. A terhesség, vajúdás és szülés természetes ciklusát a szoptatás teszi teljessé. A császármetszés megbolygatja ezeket a természetes folyamatokat, és megnehezítheti a szoptatás megkezdését. Számos anyuka azonban császármetszés után is sikeresen szoptat, és ez a megfelelő tudással és támogatással neked is sikerülni fog!

Bármilyen módon is szülsz, testednek időre van szüksége a gyógyuláshoz és ahhoz, hogy alkalmazkodjon egy új kisbaba táplálásához. Mivel a császármetszés egy komoly hasi műtét, ami a szoptatás megkezdésére is hatással lehet, általában hosszabb kórházi tartózkodással és hosszabb gyógyulási idővel is jár.

Szülés előtt

Bármilyen módon is fogsz szülni, a legjobb, ha előre tájékozódsz a szüléssel és szoptatással kapcsolatos kérdésekről. A megfelelő kórház és gondozó kiválasztása csökkentheti annak az esélyét, hogy császármetszésre lesz szükséged. Érdemes utánanézned az adott intézményben végzett császármetszések számának, mielőtt meghozod a döntést. A tervezési fázisban a következőket tartsd szem előtt:

 • Az indított szülés további beavatkozásokhoz vezethet, ezzel növelve a császármetszés esélyét.
 • Egy női segítő jelenléte, akiben megbízol és aki mellett biztonságban érzed magad, csökkentheti a császármetszés kockázatát.
 • Az olyan egyszerű dolgok, mint evés, ivás, mozgás és relaxáció segítségedre lehetnek, hogy könnyebben éld meg a vajúdást.

A választott kórház előírásainak jelentős hatása lehet a szoptatás megkezdésére. Segíthet, ha előre jelzed a kórházi személyzetnek, hogy mindenképpen szeretnél szoptatni, külön kiemelve a következőket:

 • A kisbabádat nem választhatják el tőled, feltéve persze, hogy egyikőtök sem igényel különleges ellátást.
 • Nem adhatnak cumisüveget vagy nyugtató cumit a kisbabádnak, mert ezek összezavarják a baba szopási technikáját.

Nem tervezett császármetszés
A hosszú vajúdás után végzett császármetszés rendkívül kimerítő és frusztráló lehet számodra, azonban az ilyenkor felszabaduló hormonok már felkészítettek téged és kisbabádat is a szoptatásra.

Tervezett császármetszés
Más a helyzet, ha már előre tudod, hogy császármetszéssel fogsz szülni, és mind érzelmileg, mind gyakorlati szempontból fel tudsz készülni. Ha van rá lehetőség, engedni kell, hogy a vajúdás magától beinduljon, mivel ez később megkönnyítheti a szoptatást. Az, hogy korábban már volt császármetszésed, nem feltétlenül jelenti, hogy legközelebb is az lesz. Kérd ki egészségügyi szakember tanácsát, hogy mik a lehetőségeid.

Császármetszés után
Akár készültél rá, akár nem, a császármetszés után csalódott és ideges lehetsz. Normális, ha dühös vagy szomorú vagy a történtek miatt, vagy ha úgy érzed, meg kell gyászolnod a remélt szülési élmény elvesztését. Teljesen érthető, ha így érzel, és ha ezek a tapasztalatok a kisbabáddal és a szoptatással kapcsolatos érzéseidet is befolyásolják.

A szoptatás magabiztossággal tölt el, hiszen bámulatos, mire képes a tested. Amikor szoptatsz, a kisbabádnak szüksége van rád. A kettőtök közötti szoros testkontaktus segíthet, hogy lelkileg is jobban érezd magad. A szoptatás segíti a méh összehúzódását, ami elősegíti a gyorsabb gyógyulást. A természet így gondoskodik róla, hogy az újdonsült anyuka sokat pihenjen (ülve vagy fekve) és így lábadozzon.

A leggyakoribb félelmek

Infúzió
Kérd meg az ápolót, hogy a vénás kanült a kézfej helyett az alkarodba vezessék be (alátámasztás nélkül, ha lehetséges). Ezáltal sokkal szabadabban fogsz tudni mozogni, és könnyebben tudod a kisbabádat tartani és etetni.

Az infúzióból származó folyadéktöbblet fokozhatja a mellek duzzadását, megnehezítve ezzel a baba mellretapadását. Szoptass rendszeresen (24 óra alatt legalább 8–12 alkalommal), további tanácsokért pedig olvasd el ezt a cikket: Engorged Breasts—Avoiding and Treating.

Érzéstelenítés
A műtét alatt kapott érzéstelenítők nem ártalmasak a babádnak. Az első napokban azonban különösen aluszékonnyá tehetik őt – lehet, hogy fel kell majd ébresztened, és ösztönöznöd, hogy szopni kezdjen. Könnyebbé teheti a szoptatást, ha kisbabádat a karodban tartod, így észre fogod venni, ha mozgolódik és készen áll arra, hogy mellre tedd.

Antibiotikumok és fájdalomcsillapítók
Császár után mindenképpen kapni fogsz fájdalomcsillapítót és antibiotikumot, amely segíteni fog, hogy az első napokat átvészeld. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, mint a paracetamol vagy az ibuprofen, szoptatás alatt is biztonságosan alkalmazhatóak. Ha erősebb gyógyszerre lenne szükséged, kérdi ki egészségügyi szakember tanácsát, aki ellenőrzi, mely gyógyszerek adhatóak szoptatás alatt. Szükséged lehet további antibiotikumos kezelésre is, viszont tartsd szem előtt, hogy ez növelheti a Candida-fertőzés kockázatát.

Láz és fertőzés
Császármetszés után megnő a fertőzések esélye (húgyúti fertőzés vagy a műtéti seb elfertőződése), amelyek lázat is okozhatnak. Betegség esetén sem kell külön lennetek, viszont mindig moss kezet, mielőtt a babádhoz nyúlnál.

Jó kezdet a szoptatáshoz

Vedd fontolóra a szülés előtti fejést
Indított szülés esetén nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szeparációs vagy szoptatási gondok. Hasonló gondokat okozhat, ha a babád a vártnál korábban születik, vagy ha egészségügyi problémákkal, például cukorbetegséggel küzdesz. Lehetőség van a kolosztrum fejésére szülés előtt, így a tejed a kisbabád rendelkezésére fog állni, ha szétválasztanának titeket. Mivel már tudsz fejni, akkor sem lesz szükség tápszerre, ha az első pár napban valamiért nem jó technikával szopizna a baba.

A lehető leghamarabb kezdj el szoptatni

Ha lehet, már az ébredő szobában próbálj meg szoptatni, amint elég ébernek érzed magad ahhoz, hogy kisbabádat megtartsd. Azok az édesanyák, akik epidurális érzéstelenítést kapnak, akár már a szülőasztalon elkezdhetnek szoptatni. Mivel ekkor még tart az érzéstelenítő hatása, nem fogsz fájdalmat érezni. Nem is szükséges felülnöd, elég, ha a hátadon fekszel, a kisbabádat pedig a mellkasodra helyezik. A bőrkontaktus elegendő ahhoz, hogy a baba magától keresni kezdje a mellet. A partnered segíthet közel tartani hozzád a babádat, ha a műtét után még bágyadt lennél.

A partnered segíthet
Császármetszés esetén nagyobb a valószínűsége, hogy a kisbabádat el fogják választani tőled. Ilyenkor segíthet a partnered. Kutatások kimutatták, hogy az újszülöttek számára akkor is előnyös a bőrkontaktus, ha az nem az anyukájukkal történik – a babák nyugodtabbak lesznek és kevesebbet sírnak.

Bőrkontaktus a kisbabáddal
A szoptatás korai megkezdése magabiztosságat ad, így később is gond nélkül fogsz tudni szoptatni. A bőrkontaktust soha nem késő elkezdeni. Számtalan előnye van, például:

 • Megkönnyíti, hogy a baba szopni kezdjen, ha erre készen áll.
 • Segít neked megtanulni a babád éhségjeleit.
 • Megnyugtatja és melegen tartja a kisbabádat.
 • Segíti a kötődést.

Takarózzatok be, hogy mindketten melegben legyetek.

Helyezkedj el kényelmesen
Eleinte a hónaljtartás vagy a háton fekvés lehet a legegyszerűbb és legkényelmesebb testhelyzet. Használj párnákat a megfelelő tartás és kényelem biztosításához – teheted a hátad mögé, a karod alá vagy a térdeid közé. A műtéti heged egy feltekert törölközővel vagy kisebb

párnával tudod védeni. Ha úgy kényelmesebb, enyhén hátradőlve is szoptathatsz. További tippeket itt találhatsz: Positioning & Attachment. A baba helyes mellretapadása segíti az eredményes szoptatást és megelőzi a mellbimbó sebesedését. Ne feledd, hogy a fájdalomcsillapítók elfedhetik a szoptatáskor érzett fájdalmat. Ha a szoptatás alatt fájdalmat tapasztalsz, vagy a mellbimbód kisebesedik, mindenképp fordulj tanácsadóhoz!

Gyakorlati segítség

Tájékozódj előre a választott kórház látogatási rendjéről és szabályairól, hogy minél több segítséget tudj intézni magadnak.

A kórházban szükséged lehet a partnered, családtagjaid vagy barátaid segítségére a kisbabád ellátásában, ezért gondoskodj a lehető legtöbb gyakorlati segítségről. Ha egyedül vagy, szükség esetén a kórházi személyzettől tudsz segítséget kérni.

Azonban otthon is szükséged lesz extra támogatásra. Egy komoly hasi műtétből fogsz lábadozni, sok pihenésre lesz szükséged, emellett a kisbabádat is el kell látnod. Orvosod akár hat hétre is eltilthat a vezetéstől. Kérj segítséget a házimunkához, főzéshez, mosáshoz és az idősebb gyerekek felügyeletéhez. Igyál sok folyadékot, hogy a vizeleted világos maradjon, és étkezz kiegyensúlyozottan. Válassz könnyen elkészíthető, egyszerűbb ételeket.

Az alábbi linkeken további gyakorlati tippeket találsz a szülés utáni időszak megkönnyítéséhez: Supporting a Breastfeeding Mother és Adjusting to Motherhood.

Éhségjelek
Az édesanyák gyakran igényelnek útmutatást a baba korai éhségjeleinek értelmezéséhez. Sokat segíthet, ha a környezetedben élők is tudják, hogy jelzi a baba, ha éhes. Ezek közé tartozik (növekvő sürgősségi sorrendben):

 • Cuppogás, tátogás, fej forgatása (kereső reflex)
 • Nyelv mozgatása
 • Szemöldökráncolás, esetleg feszült arckifejezés
 • Kezecskéjét ökölbe szorítja
 • Karját megfeszíti
 • Kezecskéjét a szájába veszi
 • Nyugtalanul mozgolódik
 • Végezetül – utolsó mentsvárként – sírni kezd.

Szoptatási tanácsadás
Az extra támogatás elengedhetetlen, ha császármetszéssel szülsz. Mivel más a szülési folyamat, a szoptatás megkezdése is több kihívást támaszthat. Mindig hiteles forrásból tájékozódj, és már terhesség alatt alakíts ki egy támogatói hálót, akik később a szoptatásban is segítségedre lehetnek.

A La Leche Liga szoptatási tanácsadói örömmel állnak rendelkezésedre. Ismerkedj meg más édesanyákkal a helyi LLL csoportból, és cseréljetek gyakorlati tippeket szoptatásról és anyaságról.

A cikk Sara Walters írása nyomán készült, amely először az LLLGB hírlevelében jelent meg Breastfeeding Matters címen.

Forrás: https://www.laleche.org.uk/caesarean-birth-and-breastfeeding/

Fordította: Szeifert Fruzsina

További olvasnivaló

Császárvonal: https://csaszarvonal.hu/

The Womanly Art of Breastfeeding LLLI. London: Pinter & Martin, 2010.
NICE Clinical Guidance: Caesarean Section www.nice.org.uk/guidance/CG132

Hivatkozások
Breastfeeding Answers Made Simple. Mohrbacher, N. Amarillo, Tx: Hale Publishing, 2010.
Impacts of Birthing Practices on Breastfeeding 2nd edition, Smith, LJ. Jones and Bartlett Publishers, 2010.