A szoptatás természetes és normális az emberi faj számára, mégis elképzelhető, hogy egy kis időbe telik, amíg te és a babád megtanuljátok. A tejtermelés attól fokozódik (a tested több tejet termel gyorsabban), ha gyakrabban szoptatsz, vagy fejsz. Minél üresebb a melled, annál gyorsabban pótlódik a kiürült tej. Az anyatej folyamatosan termelődik, a mell még hosszú szoptatások után is csak maximum 75 %-ig ürül ki.

Korai szoptatás

A kolosztrum (előtej) a szülés után azonnal elérhető.

A korai bőrkontaktusban a baba könnyen alkalmazza a vele született ösztönöket, amelyek a szoptatást segítik. Optimális esetben póbáld a szülés utáni első órában bőrkontaktusba venni a babát, mielőtt bármilyen beavatkozás – mosdatás, mérés stb-  történne.

A bőrkontaktust és a “csak dőlj hátra és szoptass” pózt soha nem késő elkezdeni, még akkor sem, ha a baba álmos a gyógyszerek miatt, amiket szüléskor kaptál – a baba bőrkontaktusban jól tud a szopizásra koncentrálni.

Gyakori szoptatás

A babák gyomra kicsi, nem tudnak hosszan várni a táplálékra.

Szoptasd 24 óra alatt minimum 8-12 alkalommal.

A kolosztrum (előtej) mennyisége pont a baba pici gyomrához igazodik.

A gyakori, rövid szoptatások biztosítják, hogy a baba pont annyi tejet kapjon, amennyire szüksége van – minél gyakrabban és hosszabban szoptatsz, annál több tej termelődik

Kolosztrum

Ez az első napokban termelődő koncentrált tej hashajtó hatású  (segíti az első széklet, a mekónium  távozását), csökkenti a sárgaságot és olyan ellenanyagokban is gazdag, amelyek a fertőzésektől védik a babát.

Csak kényelmesen!

 • A megfelelő mellretapadás kulcsfontosságú.
 • Ülj kényelmesen, párnákkal jól körülvéve, megtámasztva.
 • A mellet természetes helyzetében tartsd!
 • Húzd a babát közel magadhoz, a hasa legyen a tiéddel szemben, a füle, válla, csipője egy vonalban.
 • A baba orra a bimbó magasságában legyen, így nagyobbra tudja nyitni a száját (mert a nyaka nyúlik és van helye mozogni) és mélyen, kényelmesen tud a mellre tapadni.
 • Ha nehéznek vagy kényelmetlennek találod a szoptatást, hívj mielőbb szakképzett segítséget!

Hagyd teljesen jól lakni!

Nem szükséges minden szoptatást stopperrel mérni – a baba jelezni fogja, ha jóllakott: elégedetten elengedi a mellet, vagy elalszik.

Szoptasd meg mindig, amikor kéri. Így pont annyit szophat, amennyire szüksége van, a melledet pedig stimulálja a bőséges tejtermelésre.

Figyeld az éhségjeleket!

 • A fej forgatása, keresés, az öklöcske rágása, nyalogatása, az izgő-mozgó végtagok mind-mind korai éhségjelek.
 • A sírás már késői éhségjel – a nyugodt babát könnyebb mellre helyezni és megszoptatni.
 • A nap folyamán néha a baba éhesebb és szomjasabb, mint máskor, akárcsak te. Sok kisbaba “tömbösítve szopik”, ami azt jelenti, hogy a nap bizonyos részeiben sűrűbben szopnak- ez főként este jellemző.
 • Néhány kisbaba  az első napokban aluszékony lehet a szüléskor kapott fájdalomcsillapítóktól vagy a sárgaságtól. Ez azt jelenti, hogy nem képesek annyit szopni, amennyit szeretnének.

A megfelelő bevitel jelei a tejbelövellés után

 • Hallod nyelni a babát?
 • Legalább 3 db 200 Ft-os érme nagyságú széklet 24 óra alatt annak a jele, hogy eleget eszik
 • Fordulj szakemberhez, ha a baba sokszor nyugtalan, akár még egy hosszú szoptatás után is.
 • Ha a baba aluszékony, ösztönözd 24 óra alatt 10-12 aktív szopásra. Tartsd testközelben és amikor ébren van, vagy a felszínes alvási szakaszban, próbáld mellre tenni.

Csak anyatej!

Az egészséges, időre született babának nincs szüksége semmilyen más folyadékra, vagy szilárd táplálékra az első hat hónapban.

A tápszerpótlás vagy egyéb folyadékok csökkentik a tejmennyiséget és allergiás reakciókat indíthatnak be.

A cumisüvegek vagy nyugtató cumik nemcsak a tejtermelésre gyakorolnak negatív hatást, hanem összezavarhatják a baba szopási technikáját is és a szopás elutasításához vezethetnek.

Ha szükség van pótlásra, használj kanalat, poharat vagy fecskendőt.

Az éjszakai szoptatások fontosak

A babának létfontosságú, hogy éjjel is szophasson: így biztosak lehetünk benne, hogy elég tejhez jut.

Az éjszakai szoptatások nemcsak a tejtermelés fenntartását segítik, hanem a túltelítődés, az elzáródások és a mellgyulladás megelőzésében is szerepük van.

Az éjjeli szoptatások egyszerűbbek, ha a baba közel van hozzád.

Ismerkedj össze a babáddal, és élvezzétek az együttlétet!

Hamarosan megtanulod, hogy mire van szüksége a babának  és azt is, hogy mit szeret. Az újszülött babáról való gondoskodásnak a legkönnyebb módja, ha elfogadjuk a közelségre való igényét. Az apák, partnerek szintén kivehetik a részüket a közelség biztosításának kellemes feladatából – ölelés, pelenkacsere, fürdetés, vagy hordozás által.

Alakítsátok ki a saját ritmusotokat!

Eleinte nyomasztó lehet a baba ellátásának napi 24 órás felelőssége. Próbálj belelazulni – lassanként észreveszed majd a finom mintázatokat a nap folyamán. Ezekre tudsz majd építeni, amikor kialakítod a mindkettőtöknek megfelelő napi ritmust.

Mozdulj ki!

 • A napoknak remek ritmust ad, és az elszigeteltség, bezártság érzése sem alakul ki, ha rendszeresen kimozdulsz a babával.
 • Szoptatni úgy is lehet, hogy mások ne vegyék észre. A tükör előtti gyakorlás is segíthet.
 • Szoptasd meg a babát, mielőtt dühös lesz – a síró baba biztosan bevonzza majd a közönséget!

Múlik az idő

Az első életév feléig az egészséges babának csak anyatejre van szüksége, ekkor kezd megérni a szilárd táplálékra.

Növekedési ugrások

Már az első hetektől rendszeresen tapasztalhatsz növekedési ugrást. Ekkor a baba nagyon éhes – a tejtermelés fokozódását segíti, ha olyan gyakran szoptatod, ahogy csak tudod. A melleidet puhábbnak és lazábbnak érezheted, ahogy a tejtermelés stabilizálódik. Ez egybeeshet egy növekedési ugrással. Ne izgulj, továbbra is va,n elég tejed és a szoptatás is újra beáll majd.

A túltelítődésről

Szoptass olyan gyakran, ahogy csak tudsz

A bimbóudvart egy speciális masszázstechnikával lehet felpuhítani, amelyelvezeti a bimbótól a folyadékokat/ödémát, ezáltal a baba könnyebben, jobban tud a mellre tapadni.

A bimbó alapját nyomd be az öt ujjbegyeddel.
Alkalmazz gyenge nyomást kb 1 percig – a bimbóudvaron látható lesz azujjaid nyoma. Az ujjad oldalával is alkalmazhatod a nyomást
Helyezd a hüvelykujjadat a bimbó egyik oldalára, másik két ujjadat pedig arra az oldalra, ahol a baba ajkai lesznek. Nyomj ki egy kis tejet, ha szükséges.

A szoptatás előtti meleg, nedves borogatás segíti a tej áramlását. A hideg borogatás a szoptatások között a duzzanatot/ödémát és a fájdalmat csökkenti.

Fájdalmas mellbimbó

A fájdalmas mellbimbó és a sebesedés megelőzésében nagyon fontos, hogy a babát mindkettőtöknek kényelmes testhelyzetben szoptasd.

A fájdalom annak a jele, hogy valamit változtatni kell – fordulj szakemberhez.

Azelőtt szoptasd meg a babát, hogy nagyon éhessé válna. Először a kevésbé fájó mellből szoptasd. Váltogasd a szoptatási pozíciókat. Ha szeretnéd levenni a mellről, az ujjadat helyezd a baba ínyei közé. Ha viszket, ég a mellbimbód, vagy a szoptatások alatt vagy között nyilalló fájdalmat tapasztalsz, mindenképp fordulj LLL tanácsadóhoz, aki a továbbiakban tud segíteni.

A cikk pdf formátumban letölthető itt.

2018. június
Forrás: https://www.laleche.org.uk/beginning-breastfeeding/
Fordította: Wouters Krisztina, LLL szoptatási tanácsadó